Opasne tablete za mršavljenje dostupne u BiH

Tablete za mršavljenje od kojih je nedavno preminula žena u Velikoj Britaniji dostupne su i građanima BiH. Na brojnim internetskim stranicama mogu se kupiti proizvodi koji sadrže opasni DNP. Zbog rasprostranjenosti ovog opasnog proizvoda reagirao je i Interpol proglasivši svjetsku uzbunu.

”Interpol je proglasio svjetsku uzbunu zbog 2,4-dinitrofenola (DNP), nedopuštene i potencijalno smrtonosne tvari koja se koristi kao dijetetski proizvod i za povećanje mišićne mase”, priopćila je međunarodna organizacija za policijsku suradnju. Ona je izdala ”narančasto upozorenje” zbog tog proizvoda koje treba alarmirati policiju, javne ustanove i međunarodne organizacije nakon “smrti žene u Velikoj Britaniji i jer se jedan Francuz teško razbolio nakon konzumiranja tog proizvoda”.

DNP, koji se najčešće prodaje u obliku žutog praha i kapsula, nalazi se i u obliku kreme. Rizici povezani s njegovim korištenjem povećani su zbog njegove ilegalne proizvodnje, navodi Interpol. Zanimljivo je naglasiti i da DNP ulazi u sastav nekih eksploziva.

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH navode kako za sada nemaju informaciju jesu li ove tablete prisutne i na našem tržištu. ”ALMBiH je zadužen za očuvanje zdravlja ljudi osiguravanjem kvalitetnih, učinkovitih i sigurnih lijekova i medicinskih sredstava. Dijetetska sredstva nisu u našoj nadležnosti te stoga ne raspolažemo informacijama o njihovu prisustvu na tržištu”, navode iz Agencije za lijekove i medicinsku opremu.

Međutim, upozoravaju kako ovo nije prvi put da se proizvodi za mršavljenje povlače s tržišta BiH. ”Prije nekoliko godina na našem tržištu našao se biljni preparat za mršavljenje koji je se prodavao kao dijetetski proizvod, a sadržavao je lijek za mršavljenje u određenoj dozi. Uzimanjem uzoraka ovog preparata u maloprodaji i njegovom analizom u kontrolnom laboratoriju ove agencije ustanovljeno je da preparat sadržava lijek za mršavljenje, što nije dopušteno, i došlo je do njegova povlačenja s tržišta Bosne i Hercegovine”, naglasili su iz agencije.

Dodaju i kako ne mogu govoriti o sigurnosti pripravaka za mršavljenje koji se prodaju u ljekarnama jer ti proizvodi nisu u nadležnosti ove agencije.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj: