Opasan nikotinski proizvod postao je popularan među učenicima u BiH

Nikotinske vrećice, poznate kao snus, postale su popularne među srednjoškolcima u BiH.

Vrećice opasne po zdravlje dostupne su na skoro svakom kiosku, benzinskoj cprki i tobacco shopu.

Korištenje snusa izazvalo je veliku zabrinutost u Srbiji još 2020. godine, a prije tri mjeseca postao je popularan i među maloljetnicima u Bosni i Hercegovini, piše Klix.ba.

Šta je snus?

Snus je oralni bezdimni duhanski proizvod koji se obično stavlja iza gornje usne, tj. između gornje usne i desni, a prvenstveno se koristi u Švedskoj i Norveškoj. Sastoji se od usitnjenog duhana pakovanog u vrećice slične vrećicama čaja.

Važna je činjenica da je snus zabranjen u Europskoj uniji. Distribucija i korištenje ovog duhanskog proizvoda zakonom su dozvoljeni u Švedskoj, odakle i potječe, i Norveškoj, a koristi se većinom kao pomoć pri odvikavanju od pušenja.

Koji su efekti konzumiranja snusa?

Efekti konzumiranja snusa su u suštini efekti konzumiranja nikotina. Ono što daje na značaju efektima koji proizilaze iz konzumacije snusa je prilično visoka koncentracija nikotina u ovom preparatu, za razliku od cigareta.

Snus je oralni bezdimni duhanski proizvod koji se obično stavlja iza gornje usne, tj. između gornje usne i desni.

Nikotin dovodi do povećanog otpuštanja acetilholina, a to može dovesti do osjećaja povećane koncentracije i pamćenja, kao i budnosti (osjećaj, ne nužno stvarnost). Dalje, nikotin je djelovanjem na lučenje noradrenalina u stanju povisiti seksualnu želju. Djelovanjem na endorfinski sustav unutar mozga, nikotin može dovesti do smanjivanja osjećaja boli.

Djeloanje na endorfinski sustav je i uzrok anksiolitičkog djelovanja nikotina (tj. dovodi do odagnavanja ili samnjivanja osjećaja straha). Nikotin dakako djeluje i na dopaminski sustav povećavajući dopaminsku aktivnost, a to je povezano sa osjećajem ugode i zadovoljstva. Nikotin također snižava apetit, pojasnio je za Klix Tarik Hodžić, psihijatar iz Zavoda za bolesti ovisnosti Županije Sarajevo.

Zabrinutost roditelja

Veliku zabrinutost su izrazili roditelji širom BiH zbog velikog zanimanja mnogih srednjoškolaca, ali i starijih osnovaca.

Proizvod koji je zabranjen u Europskoj uniji, u Bosni i Hercegovini se može kupiti skoro na svakom kutu.

Prije dva-tri mjeseca primijetili smo aktivno korištenje snusa u srednjim školama. Važno je da je u Europskoj uniji zabranjena distribucija i korištenje snusa. Vijeće roditelja Županije Sarajevo je već pokrenulo inicijativu da se zabrani korištenje snusa na teritoriju cijele Bosne i Hercegovine. Imamo i podršku Federalnog ministartstva zdravstva. Ovo je ozbiljna priča i veliki je problem ne samo u Županiji Sarajevo, već i šire, poručila je Elma Dizdarević, potpredsjednica Upravnog odbora Vijeća roditelja ŽS.

Snus je zabranjen u EU, a u BiH je dostupan i maloljetnicima. (Foto: Pixabay)

Na sve češću upotrebu snusa među srednjoškolskom populacijom, upozorili su iz Vijeća roditelja Tuzlanske županije, iz kojeg navode na negativne posljedice koje sa sobom nosi konzumiranje ovakve vrste prerađevine. Ističu da je snus moguće kupiti na kioscima i benzinskim crpkama, a posebno je zabrinjavajuće to što je proizvod dostupan i maloljetnicima.

Prema dostupnim informacijama, upotreba snusa među djecom u Tuzlanskoj županiji je izuzetno raširena. Na osnovu priznanja učenika, uglavnom djece od 15 godina, na školskim dvorištima se potpuno normalno međusobno podijeli jedno pakiranje od deset vrećica, nakon čega ga konzumiraju, a na nastavu dolaze u euforičnom stanju, kaže za Klix.ba predsjednica Vijeća roditelja Tuzlanske županije Senija Mujkanović – Muftić.

Prema priznanjima učenika, mučnine i vrtoglavice su uglavnom reakcije organizma kod onih koji prvih nekoliko puta konzumiraju snus.

Također, njegova upotreba kod djece, prema dosadašnjim iskustvima onih koji su priznali, osim euforičnih, dovodi i do opijatornih stanja, shodno prevelikoj količini nikotina koju u sebe unose putem sluzokože. Na problem snusa nama su ukazali i sportski treneri, koji su primijetili promjene na učenicima, istaknula je Mujkanović – Muftić, navodeći da Vijeće roditelja TŽ sada ide u borbu s ciljem uklanjanja snusa od učenika.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.