Oliver Mlakar: “U moje vrijeme nije bilo šanse da s ulice postanete voditelj”

Nije hrvatski političar, ni glumac, ni muška starleta, ni pjevač, ima 84 godine, u penziji je nešto malo više od 15, gospodin je od glave do pete.

Uvijek je bio vrhunski profesionalac, ali i fantastičan gost kojeg smo u našim domovima godinama viđali svakodnevno. Riječ je o legendarnom voditelju Oliveru Mlakaru koji se u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju dotaknuo mnogih tema.

Nema šanse da bi netko u ono moje vrijeme direktno s ulice mogao uskočiti u voditeljsku ili isturenu novinarsku poziciju. U to vrijeme išlo se postupno, polako, brusilo se znanje, pazilo se na svaki korak. Sve je nekako bilo mnogo, mnogo ozbiljnije… Mnogo smo radili na sebi, pa ulazili smo ljudima u kuće svaki dan, bili smo im u gostima. Od voditelja se očekivalo da budu pristojno odjeveni, obrijani, bez neuredne, kao ležerno puštene bradice, nepočešljane kose, vidljivih tetovaža… Tada su kriteriji bili stroži, kaže on.

Danas, kaže Mlakar, i ne gleda mnogo televiziju. Osim poneke talijanske emisije.

Držim se stare škole, za scenu se treba pripremiti, treba baratati znanjem. Ne smije se mucati, gubiti. Ne mogu komentirati neke današnje voditelje ili novinare, ali mogu reći da ponekad nisu krivi ni novinari. Urednici su ti koji moraju procijeniti situaciju, rekao je Mlakar.

Kviz “Kviskoteka” mu je donio veliku slavu. Imao je, priznaje danas, mnogo ljubavnih ponuda, ali je uvijek bio vjeran svojoj supruzi Dunji, s kojom je više od 50 godina.

Ma bilo je tih ljubavnih ponuda, stizale su preko porukica ostavljenih na radnom stolu. Dolazile su telefonom, preko prijatelja, kolega. Ali nije tu bilo kruha, uvijek je bila i postojala samo moja Dunja. Sve te ponude, sve je to bilo u stilu – uzalud vam trud svirači. Bio sam čvrstog karaktera, neumoljiv. I tada i sada svoju sam obitelj čuvao kao kap vode na dlanu. Veliku popularnost nikada nisam koristio, ni tada ni sada. Ali, jesam, osjećao sam je, kaže Oliver.

Veliku čast mu je svojevremeno ukazao i Edo Maajka.

Prije nekoliko godina iznenadio me poziv Ede Maajke, tražio me da mu najavim koncert u Domu sportova. I dođem ja, odradim svoje. Ali sve se mislim pa zašto ja, nije to moja publika, ja sam ipak iz potpuno drugog filma. I pitam ga poslije, pa Edo, što ti bi, zašto si baš mene zvao. A kaže on meni kako mu je otac uvijek govorio: “Nitko si i ništa dok te ne najavi Oliver Mlakar.”, ispričao je.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.