Olimpijada u Sarajevu 2022. godine?

Najava čelnika Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudina Radončića da će kao najveći razvojni projekt BiH sljedećih godina biti kandidatura za organiziranje Zimskih olimpijskih igara 2022. godine, naišla je na odobravanje u bh. javnosti, piše Dnevni avaz.

S Radončićevim stavom da će i sama kandidatura pokrenuti masovne radove i konačni izlazak iz letargije u kojoj se naša zemlja godinama nalazi, slaže se i Enes Terzić, nekadašnji koordinator Operativnog centra 14. olimpijskih igara, održanih 1984. godine u Sarajevu.

Terzić, kao jedan od najzaslužnijih ljudi za to što se i nakon 28 godina o sarajevskoj Olimpijadi govori samo u superlativu, prvi put od spomena ponovne kandidature Sarajeva za organiziranje ZOI izražava optimizam da bi glavni grad BiH ponovno mogao biti “centar svijeta”.

– To je sjajna i, prije svega, razvojna ideja koju trebaju svi podržati. Čestitam Radončiću što je tu inicijativu očigledno spreman provesti u djelo. On je poslovan čovjek koji se dokazao na više polja i ako za taj posao budemo odabrali najbolje kadrove, a one nesposobne od tog projekta udaljili, vjerujem da možemo uspješno organizirati Olimpijadu 2022. – kaže Terzić.

Dodatni vjetar u leđa ovoj inicijativi svakako predstavljaju dobra iskustva iz 1984. godine. Organiziranje Olimpijade u Sarajevu doprinijelo je procvatu ekonomije i turizma ne samo u glavnom gradu BiH nego u široj regiji. Također, bitna je i činjenica da je tada sagrađen veliki broj cijelih stambenih naselja, kao i brojni sportski objekti koji bi, uz adekvatnu sanaciju, ponovno mogli ugostiti najbolje sportaše svijeta.

Radončićevu zamisao pozdravlja i Marijan Kvesić, član Olimpijskog odbora BiH. Kvesić ističe da bi i kandidatura i organizacija Olimpijskih igara bile dobra prilika ne samo za razvoj bh. sporta nego i cjelokupnog društva.

– Imamo dosta olimpijskih kapaciteta koje bi trebalo osuvremeniti i uložiti u infrastrukturu, ali mislim da je to dugoročno isplativa investicija, jer bi naše planine nakon Igara ostale primamljiva turistička destinacija – kaže Kvesić.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.