Okolo je bliže: Priča o Ivici Pavloviću, Mostarcu koji razbija stigme

Ivica Pavlović dobro je poznato ime u Gradu Mostaru, ali i Hercegovini.

Naime, on je predsjednik Udruge paraplegičara i oboljelih od dječje paralize “Marko Ravlić” te svakodnevno ukazuje na kršenje prava osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini.

Kako je kazao, borba je to s vjetrenjačama koja traje godinama. Stvari se mijenjaju, tvrdi Ivica, no sporo i nedovoljno.

Ivica je za serijal “Stigme” govorio o prihvaćanju dijagnoze, ‘čudnim’ pogledima s kojima se i dan danas susreće te svakodnevnoj diskriminaciji koju doživljava.

Svaki dan nova je avantura, a svaki odlazak na posao novi izazov. Iako točno zna koje ulice i pješačke prijelaze u Gradu Mostaru, zbog neprilagoođenosti, mora izbjegavati njegovi sugrađani ga svakodnevno iznenade novim parkiranjem na nogostup.

Za njega, ali i sve majke s djecom u kolicima, to znači okretanje i pronalazak novog pravca. Okolo je bliže, kroz smijeh govori Ivica te navodi kako ga te situacije svaki dan iznova ljute.

Neprilagođenost ulaza u zgrade, nogostupa, pješačkih prijelaza, institucija…, samo su neki od problema s kojima se osobe s invaliditetom susreću.

Sve to za posljedicu ima izoliranost i usamljenost osoba koje većinu vremena provode zatvorene u svojim domovima što značajno utječe na njihovo mentalno zdravlje.

Serijal je nastao u suradnji portala Bljesak.info i portala eTrafika.

Riječ je o ispovijestima osoba koje su zbog svoje posebnosti suočene s predrasudama i diskriminacijom u društvu.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.