Oko 180.000 umirovljenika u FBiH dobiva više mirovine

Oko 180 tisuća umirovljenika koji su korisnici Federalnog zavoda MIO danas će dobiti veće mirovine.

Riječ je o umirovljenicima koji primaju najnižu zajamčenu mirovinu, a koja je nakon posljednjeg povećanja prije mjesec dana iznosila 337 KM.

Naime, umirovljenici će danas umjesto 337 KM dobiti mirovinu od 348 KM.

Kako navode iz Zavoda MIO Federacije BiH, isplata bi trebala biti završena danas. Prema riječima samostalnog stručnog suradnika u Službi za informiranje Zavoda MIO FBiH Tomislava Kvesića, spomenuto povećanje rezultat je odluke Vlade Federacije BiH, prenosi večernji list BiH.

Nema apsolutno nikakvih problema i sve je spremno za isplatu mirovina. Kao što je poznato, na jednoj od ranijih sjednica Vlada Federacije BiH donijela je odluku o povećanju najnižih mirovina za 3,1 posto. Sada će te mirovine umjesto 337 konvertibilnih maraka iznositi 348 KM, rekao je Kvesić.

Iako se radi o povećanju od svega 11 KM po umirovljeniku, ovaj potez će Federalni zavod MIO samo u ovoj godini koštati dodatnih 15 milijuna KM.

Budući da se ne radi o jedinom povećanju, spomenuti zavod će u ovoj godini ukupno morati izdvojiti 95 milijuna KM više za isplatu mirovina nego što je to bilo lani. Podsjetimo, svim umirovljenicima, korisnicima Zavoda MIO FBiH, izuzev 450 onih koji primaju maksimalan iznos, sukladno novom zakonu koji predviđa usklađivanje mirovina svakoga 15. travnja, prilikom isplate za travanj mirovine su povećane za 3,5 posto.

Također, 108.000 umirovljenika koji su godinama bili u nepovoljnom položaju u travnju su dobili za 5 do 10 posto uvećane mirovine za ožujak.

(www.jabuka.tv)


20 komentara

 • Cuj 11 maraka povecanja!
  Sad kad nam se umirovljenici pocnu razbacivati i trositi ko ludi odmah ce nam se ekonomija u drzavi popraviti,a vratit ce se mozda i raja iz Njemacke.
  Mozda je ovo povecanje trebalo postupno provesti da ne pobjesnimo od naglog boljitka?

  18
  3
 • UMOROVLJENICI ZAPOSLITE SE U ELEKTO ŠIROKI BRIJEG TAMO MOŽETE DOBITI PLATU A DA NEMORATE RADITI MOŽE LI NETKO KAZATI KOJI SU PRAZNIK SLAVILI U PETAK ZNAM ZA SRIJEDU I ČETVRTAK IMAJU TOLIKE VELIKE PLAĆE PA DA IM I ODBIJU MJESEČNO PO 200 KM NEBI OSJETILI A TO DALO UMIROVLJENICIMA KOJI SU RADILI 40 GODINA I DOBIJU 340 KM TUGA VELIKA TUGA KOJI SU KRITERIJI ZA ZAPOSLENJE U ELEKTRI VELIKA IM VEĆINA RADNIKA RADI PRIVATNO NA CRNO KAKO SE KAŽE NI JEDAN NEMA REGISTRIRANI OBRT I NEPLAĆAJU POREZE ETO INSPEKCIJO POSLA AKO HOĆETE RADITI A LJUDI KOJI SU POSTENO RADILI CIJELI RADNI VIJEK NEMAJU ZA OSNOVNE ŽIVOTNE NAMIRNICE TO JE DRŽAVA B i H

  15
  2
 • Znači 450 sretnika ima 2174 KM mirovinu a di li su je zaradili i mladi je troše dvadesetak godina ,i još će dugo im je do 65 godina!?
  A ovi koji su odradili puni radni vijek od 40 godina i dobili mirovinu u 65 godini života, vi ste im dali socijalnu mirovinu od 300-400 KM,pa sad postarost gladuju!
  A kako uopće netko sa trideset ili četrdeset godina života i koju godinu radnog staža može imati veću mirovinu od ovih koji su odradili 40 godina!?
  Ili kako ovaj što ima 40 godina a dobio je dvadesetak maraka više od zajamčene po ovom povećanju pada ispod zajamčene mirovine!?
  A kako ovi koji imaju koju marku ispod najviše mirovine od 2174 KM dobivaju povećanje,znači ko ima 2100 KM mirovinu dobio je povećanje 65 KM i sad ima najvišu mirovinu a ovi od 500 KM Mirovine dobili 17,5 KM a odradili 40 godina!?
  Pa ovo nema nigdje na svijetu.pa jeste li vi uopće pri sebi u svojoj pohlepi?

  12
 • Najbolje da umirovljenici do 1000 KM zatraže azil u Salakovcu kao i radnici kojima je Vlast i ratni tajkuni odrezali plaću od 400 KM pa i oni do 1200 KM ,mobitel u ruke i fejzbučiti pa nek ovi što rade i imaju plaću i mirovinu 2000 i 3000KM i više nek donesu svojim umirovljenicima i radnicima na noge sve besplatno i đžeparac jer se od plaće i mirovine u BiH ne.može živjeti.

 • Za” anonimno” u 18.06:: obicno ono sto drugima zelis Bog Nas Svemoguci tebi vrati!! Dasta nego za likove i lozu!! A mirovina, ja i da ne radim radi moj Schatz! Ima njegova! Akobogda, uzivacemo!! Imacki, Split, Kupres!! Nego! Necemo bas stediti u penziji!! Vila, Mecka i med. Sestra! Hahahaha!! I udri

 • A kad ćete povećati mirovine za umirovljenike koji su odradili i uplatili 40 godina staža,tj. puni staž a dajete im 434 KM, socijalnu mirovinu jer u ovoj državi,po vašem izračuni oni nisu zaradili ni 150 KM pa im država kao daje razliku,socijalu???
  Sa 65 godina dobili mirovinu 100 -200 KM a poslodavci im uzeli i od plaće 40 godina i od doprinosa a sad i od mirovine do smrti,jer umirovljenici 40 godina odradili i imaju šezdeset ili sedamdeset godina života i doslovno gladuju . SRAMOTA.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.