Ojačao tečaj eura

Na svjetskim valutnim tržištima euro je prošloga tjedna ojačao prema američkom dolaru, premda je Europska središnja banka olabavila monetarnu politiku kako bi potaknula rast gospodarstva eurozone.

Tečaj eura porastao je prošloga tjedna 0,4 posto, na 1,1073 dolara, a u jednom je trenutku dosegnuo 1,1109 dolara, najvišu razinu u više od dva tjedna.

No, dolar je ojačao u odnosu na japansku valutu za 1,1 posto pa je njegova cijena dosegnula 108,10 jena.

Tečaj eura prema dolaru

Tečaj eura u petak je prema dolaru dotaknuo najvišu razinu u posljednjih 17 dana, nakon što su odluke sa sjednice Europske središnje banke (ECB) otklonile neizvjesnost u pogledu poticaja usporenom gospodarstvu eurozone.

ECB je, naime, u četvrtak spustio kamatnu stopu na depozite banaka za 0,10 postotnih bodova još dublje u negativno područje, na rekordno niskih minus 0,50 posto.

Najavljeno je i da će se od 1. studenoga ponovno pokrenuti kupnje obveznica u mjesečnom iznosu do 20 milijardi eura i da će se to činiti u neograničenom razdoblju.

Predstavljajući novi paket monetarnih poticaja, predsjednik ECB-a Mario Draghi istaknuo je važnost fiskalnih poticaja i strukturnih reformi, posebno ističući da samo kombinacija monetarnih i fiskalnih poticaja može oživjeti rast europskog gospodarstva.

(Hina)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.