Ogromna pomama za injekcijama koje za 250 KM skidaju kilograme

Trend mršavljenja uz pomoć injekcija lijeka na bazi semaglutida, koji suzbija osjećaj gladi, zahvatio je i Hrvatsku.

Kako svjedoče ljekarnici, iako je riječ o lijeku na recept namijenjenom smanjenju zdravstvenih tegoba pacijenata s dijabetesom, Hrvatice s kojim kilogramom viška nalaze načina da dođu do recepta iz privatnih klinika te, uz plaćanje oko 250 KM (1000 kuna), dobivaju mjesečne doze injekcija, navodi dnevnik.

Koriste se jednom tjedno te, prema dosadašnjim podacima, nemaju snažne nuspojave. Trend su snažno promovirale poznate osobe iz svjetskog šoubiznisa, no zbog pravnog upozorenja pristiglog iz farmaceutske industrije, ime lijeka ne smijemo spomenuti. Na tržištu se nalazi još jedan lijek s istom djelatnom tvari.

Oba se izdaju isključivo na recept i trebali bi ih propisivati samo endokrinolozi i internisti uz indikacije, no činjenica je da se u najvećoj mjeri koriste za regulaciju tjelesne težine.

Lijekove je registrirala i odobrila Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode, a nalaze se i na listi lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Imaju učinak smanjenja apetita, piše Jutarnji list.

Iz Ljekarničke komore, pak, doznaje se da je pomama za lijekom ogromna i da ona svakako ne odgovara broju i indikacijama osoba sa šećernom bolešću.

Svjedoče kako osobe koje odlaze na tretman kod estetskog kirurga ili, primjerice, privatnog dermatologa, bez problema dobiju recept za lijek i koriste ga bez nadzora, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivana Krnić.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.