Odzvonilo masovnim upisima na ekonomiju

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u Hrvatskojstat će na kraj hiperprodukciji ekonomista koji nakon fakulteta čame na Zavodu za zapošljavanje. Proteklih su dana svim ekonomskim fakultetima poslali pismo kojim traže da zadovolje minimalne uvjete za obrazovanje studenata te da na jednog profesora u grupi ne može biti više od 30 studenata, kazala je Ružica Beljo Lučić, pomoćnica ministra za visoko obrazovanje, piše Večernji list

Svoj su rad i plan za ovu godinu ministar Željko Jovanović i njegovi suradnici u utorak predstavili medijima. Planiraju do kraja godine napraviti nacrt iz kojeg će biti jasno koja su zanimanja na tržištu potrebna. Ekonomskim fakultetima dali su rok od tri godine da smanje kvotu upisanih studenata. – Ne možemo zabraniti upis na ekonomiju jer bismo tako zakinuli neke generacije. Ako ne ispune minimalne uvjete, dobit će uskratu. Broj studenata neće moći povećavati zapošljavanjem broja profesora jer neće dobiti suglasnost ministarstva za to. Jedino ako ih budu plaćali iz vlastitih prihoda – objasnila je R. Beljo Lučić kako će stati na kraj fakultetima koji su masovno upisivali studente da zarade na školarini, a pritom su smanjivali kvalitetu obrazovanja.

Ministarstvo će izmijeniti zakonske propise kako bi na mirovinu prisilili profesore iznad 65 godina i dali priliku znanstvenim novacima da se zaposle. Do 70. godine mogućnost, što sada koriste mnogi profesori, moći će raditi samo ako privuku projekt na kojem će raditi i od kojeg će si isplaćivati plaću. – Tražili smo od institucija da nam pošalju srednjoročni plan kadroviranja. Ukinut ćemo vanjsku suradnju profesora, koja je 30 posto skuplja, i taj ćemo novac usmjeriti u zapošljavanje – objasnio je Saša Zelenika, pomoćnik za znanost, kako će potaknuti zapošljavanje znanstvenih novaka.

Rješenje psihologije

Na tom bi se tragu mogao riješiti i problem studija psihologije na Hrvatskim studijima, zbog čega su u utorak prosvjedovali studenti tog fakulteta. Na tom studiju nastavu održavaju uglavnom vanjski suradnici, a plan je Sveučilišta u Zagrebu spojiti psihologiju Hrvatskih studija s psihologijom Filozofskog fakulteta. Jovanović tu ideju podržava te najavljuje da će zaposliti novake, piše Večernji list.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.