Održana međunarodna vježba GSS-a BiH

U subotu 1.12.2012, na lokaciji Rujište (planina Prenj) održala se međunarodna vježba Gorske službe spašavanja. Organizator vježbe je bio GSS BiH, a učešće u vježbi su uzeli i članovi Gorske službe spašavanja stanica Široki Brijeg.

Sudjelovalo je više stanica iz BiH, Hrvatske ,Crne Gore i Srbije. GSS stanica Široki Brijeg je aktivno sudjelovala sa 6 članova u potrazi i u spašavanju s terena koji je bio uz strminu još i opasan zbog toga što je cijelo vrijeme padala kiša. Iako GSS Široki Brijeg ima problema s manjkom sredstava za nabavku opreme, vježbu smo uspješno završili.

(www.jabuka.tv | Hrvatsko planinarsko drustvo Čvrsnica Široki Brijeg)

Na obroncima planine Prenj, na lokalitetu Rujište, održana je velika međunarodna vježba GSS-a pod nazivom „Potraga Prenj 2012“ u organizaciji GSS BiH u fromiranju.

Vježba je predstavljala simuaciju potrage za nestalim zrakoplovom kroz koju su mnogobrojni sudionici vježbe demonstrirali vještine organizacije potrage i spašavanja koristeći suvremene metode digitalne kartografije, statistike, podataka s baznih stanica mobilnih operatera, civilnih i vojnih radara, angažman potražnih timova s potražnim psima, ljudskim i ostalim resursima.  Na vježbi je sudjelovalo 15 spasilačkih službi iz BiH te spasilačke službe država iz okruženja: Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

U zapovjednom vozilu i šatoru se prezentirala organizacija potrage i digitalna kartografija a zatim su uslijedile aktivnosti na terenu gdje je stotinjak spašavatelja sudjelovalo u potrazi, medicinskom zbrinjavaju, te transportu unesrećenih osoba. Transport se odvijao po strmom i teškom terenu uz stalno padanje kiše i susnježice ali su spašavatelji uspješno obavili zadaću. Korištene su metode štafetnih spuštanja, gelendera i tirolske prečnice.  Mnogobrojni gosti, posjetitelji i mediji izrazili su zadovoljstvo viđenim i samu vježbu ocijenili kao vrlo uspješnu.

Spomenuti treba da je u scenario vježbe bilo uključeno i 10 pasa koji su prošli vježbe potražnih pasa, odnosno timova.  Osim spomenutih u vježbi su sudjelovale spailačke službe iz: Livna, Tomislavgrada, Posušja, Širokog Brijega, Mostara (ISS i HGSS), Jablanice, Travnika, Novog Travnika, Bugojna, Uskoplja/Gornjeg Vakufa, Zavidovića, Srebrenika, Sarajeva, Brčkog, te Specijalna Policija FMUP i Dom Zdravlja Mostar.

Crveni križ grada Mostara dao je značajan doprinos logističkoj potpori vježbe u vidu hrane, šatora i prateće opreme.  Vrijedno je spomenuti da su vježbu pratili istaknuti gosti, predstavnici ministarstva sigurnosti, federalne uprave CZ, načelnici općina Jablanica i Posušje, predstavnici Federalne uprave civilnog zrakoplovstva, zatim Doma Zdravlja Mostar, HT Eronet-a, Crvenog Križa i Civilne zaštite ZE-DO županije.

5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.