Održan simpozij “Stećci u 21. stoljeću – nove spoznaje i mogućnosti interpretacije”

U organizaciji Studija povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru održan je simpozij „Stećci u 21. stoljeću – nove spoznaje i mogućnosti interpretacije“.

Uvodno predavanje održao će pročelnik Studija povijesti umjetnosti doc. dr. sc. Damir Zorić o temi Perspektive novih pogleda i tumačenja stećaka.

Stećci su prije nekoliko godina dobili svoju međunarodnu zaštitu najvišeg mogućeg ranga i to im na neki način najviše jamči budućnost, kazao je Zorić te dodao kako spoznaja o stećcima ne bilo kada  stručnjaci ne bi konstantno istraživali i razmjenjivali svoja iskustva.

Prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru doc. dr. sc. Marko Odak je istaknuo kako je poslanje fakulteta da bude predvodnik u izgradnji društva znanja, ali i da brine o očuvanju i promicanju povijesnoga i kulturnog nasljeđa društvene zajednice kojoj pripada.

Stoga nam je ova tema koja brine o povijesnom i kulturnom nasljeđu kao i Studij povijesti umjetnosti od velikog značaja. Bit će nam jako drago ako radove s današnjeg simpozija pošaljete za naše znanstvene časopise kao i radove koji budu inicirani današnjim simpozijem, rekao je Odak.

Sudionici na simpoziju dolaze iz Republike Hrvatske, Srbije, Crna gore i Bosne i Hercegovine.

Smatram da se stećke kao jedinstvenu pojavu srednjovjekovnog nasljeđa ovih područja treba sagledavati kao cjelinu, jer to i jesu. U Hercegovini je poželjno razgovarati o stećcima, ona je zemlja stećaka. Ovdje su jedne od najvećih, najljepših nekropola uopće i mislim da je Mostar dobro mjesto da se ljudi ovdje okupljaju i razmjenjuju svoja iskustva, objasnio je Zorić, priopćeno je iz SUM-a.

Smatra se da je ranije bilo i preko 100 000 stećaka, ali su neki uništeni te ih trenutno ima oko 70 000 od kojih je najveći dio u Bosni i Hercegovini.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.