Održan komemorativni skup u sjećanje na prof. emeritusa Krešimira Ledića

Jučer je na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti održan je komemorativni skup u sjećanje na profesora emeritusa i akademika Krešimira ‘Krešu’ Ledića.

Skup je započeo minutom šutnje, a nakon toga ukratko je o radu i djelu mostarskog umjetnika govorio prof. Marko Tokić.

”Kada bi uzeo kist iz boja i linija nicao bi svijet: stvaran od krvi, fantazije i sanja; i doticao bi zemlju koju je ljubio i nebo za kojim je čeznuo.”

Nakon glazbene izvedbe na glasoviru i violini, prisutnima se obratio asistent Trpimir Grgić, koji je istaknuo da mu je upravo profesor Ledić utkao ljubav prema umjetnosti te ga izveo na pravi put i oblikovao ga kao mladog umjetnika.

Zatim je svoj osvrt o prijateljstvu i suradnji s Ledićem iznijeo dekan FPMOZ-a, prof. dr. sc. Mario Vasilj.

Glazbenom izvedbom završen je komemorativni skup kojem su prisustvovali rodbina, brojni prijatelji i suradnici.

komemoracijakresimirledic5

Krešimir Ledić rođen je 1933. godine u Mostaru. Završio je Školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu. U Beogradu je diplomirao na Akademiji primijenjenih umjetnosti, 1959. godine. Bio je član Udruženja likovnih umjetnika BiH i Društva hrvatskih likovnih umjetnika u Federaciji BiH. Bio je redoviti profesor na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru.

Predavao je likovni odgoj na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu i Srednjoj likovnoj školi Gabrijela Jurkića u Mostaru. U Udruženju likovnih umjetnika BiH bio je članom Umjetničkog vijeća i član Predsjedništva. Inicijator je utemeljenja Društva hrvatskih likovnih umjetnika u Širokom Brijegu, gdje je obavljao dužnost predsjednika Umjetničkog vijeća.

Suautor je udžbenika iz likovne kulture za I. i II. , III. i IV. razred osnovne škole. Reprodukcije Ledićevih slika objavljene su u mnogim časopisima i katalozima. 2009. godine u Firenzi stekao je titulu akademik emeritus, doživotni član Accademie Italiana Gli Etruschi.

(www.jabuka.tv | D.L.)Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.