Odojak iz pećnice: Idealno unutarnje zagrijavanje

Odojak je najslađi u prosincu i to kada ga pripremite hrskavog i mekog – u vlastitoj pećnici.

Priprema odojka ne zahtijeva posebne pripreme niti će vam oduzeti previše vremena. U kulinarskim krugovima odojak pripremom ulazi među najjednostavnija pečenja, a ako niste u prilici da ga okrenete na čitavom ražnju, pripremiti ga možete i u pećnici. Kako? Potrebna vam je samo pećnica, nekoliko popratnih sastojaka, začina i naravno – odojak. Umjesto ražnja, sasvim dobro poslužit će i veća posuda za pečenje, a kada jednom navalite na hrskavo, meko meso koje se raspada na dodir, u lakoću pripreme uvjerit ćete se i sami.

Meso odojka najprije bi vas moglo osvojiti svojom vlaknastom teksturom. Osim toga, meso je sočno i meko, a pripremite li ga s odabranim začinima, dat će divne slatke, ljepljive sokove. Najbolja stvar kod pripreme jest da ga gotovo i ne možete previše ispeći jer će on izvana uvijek biti hrskav, a iznutra postajati samo još mekši.

Kada ste nabavili meso, jedino što trebate znati jest da se odojak voli sa soli. Bogato ga pospite pa dodajte i nešto papra, no s ostatkom začina nemojte pretjerivati. Premazujete li ga izvana, začini bi vrlo lako mogli zagorjeti. S druge strane, unutrašnjost odojka svakako možete napuniti punjenjem po želji. Dodajte povrće, čitave vezice svježih začina ili pak se zaigrajte nešto drugačijim punjenjem poput onog koje sadrži đumbir i nešto svježih citrusa. Puniti ga možete i prethodno kratko s kuhanim krumpirom.

Kod pečenja, važno je da odojak stavite što bliže vrhu pećnice, nikako na dno. Počnite s temperaturom od 130 stupnjeva i postepeno, kroz vrijeme pojačavajte do 150 stupnjeva. Odojak do 10 kila pecite oko četiri sata, pa rasporedite pojačavanje temperature na ta četiri sata. Na kraju pojačajte na 200 ili 220 stupnjeva kako bi dobili što hrskaviju koricu.

Kada je meso gotovo, pustite ga da malo odmori pa ga poslužite narezano na manje komade. Trebali biste dobiti divno meso koje se razvlači pod prstima. Odojak možete natopiti sokovima koje je otpustio, a ako ste ga punili povrćem, poslužite ga uz to isto, meko i podatno povrće, prenosi Gastro.hr.

Dobar tek!

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.