Odobreno ograničenje proračuna u Formuli 1, uveden i aero hendikep sustav

Međunarodna automobilistička federacija (FIA) prihvatila je paket smanjenja troškova u Formuli 1 pa će proračuni momčadi za 2021. godinu umjesto 160 milijuna eura biti ograničeni na 132 milijuna eura.

Dogovoreno je da se proračuni iz godine u godinu smanjuju. Gornja granica 2021. će iznositi 132 milijuna eura, godinu dana kasnije smanjit će se na 127,5, a od 2023. do 2025. iznosit će 123 milijuna eura.

FIA je ovim potezom željela smanjiti troškove, ali i povećati konkurentnost.

Formula 1 danas pobjeđuje. Ovo je presudno važan trenutak za naš sport, rekao je izvršni direktor McLaren Racinga Zak Brown, javlja Hina.

Formula 1 je već neko vrijeme financijski neodrživa, a neaktivnost bi riskirala budućnost formule i njezinih sudionika, dodao je.

Predsjednik FIA-e Jean Todt zahvalio je timovima i pozdravio veliki iskorak naprijed za F1 i održivost moto sporta.

Druga velika odluka koja je izglasana odnosi se na uvođenje aero hendikep sustava za uspješnije momčadi.

Momčadima će se ograničiti vrijeme za razvoj bolida u odnosu na plasman u prvenstvu, a to je uvedeno kako bi se slabije ekipe približile vodećima. Što momčad niže završi u prvenstvu konstruktora, to će joj više biti dozvoljeno korištenje aerodinamičkog tunela u izradi bolida za sljedeću sezonu.

Ova sezona tek treba započeti zbog pandemije Covid-19, a kad se dogodi, vjerojatno u srpnju, bit će bez gledatelja, javila je Hina.

F1: Karantena će učiniti nemogućim održavanje utrka u Velikoj Britaniji

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.