Odobren bescarinski uvoz 100.000 tona mineralnih gnojiva

Vijeće ministara BiH jednoglasno je donijelo Odluku o otvaranju privremenih tarifnih kvota pri uvozu mineralnih gnojiva, kao podršku poljoprivrednicima, nakon poremećaja na globalnom tržištu i rasta cijena.

Odlukom se privremeno do 31. prosinca 2022. godine omogućava bescarinski uvoz 100.000 tona mineralnih gnojiva i utvrđuju kriteriji za primjenu privremenih tarifnih kvota i način raspodjele.

Na ovaj način Vijeće ministara BiH u suradnji s vladama entiteta i resornim entitetskim ministarstvima želi pomoći poljoprivrednicima u osiguranju adekvatnih agrotehničkih mjera, a prije svega ishrane žitarica i ostalih gajenih kultura, te osigurati dovoljne količine ovih kultura na tržištu, uz dobru kvalitetu prinosa, i tako utjecati na smanjenje nestašice hrane u BiH i ublažavanja poskupljenja u interesu građana.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa predložilo je ovu odluku, nakon što je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija postigao suglasnost za njezino donošenje s predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem i premijerom Federacije Bosne i Hercegovine Fadilom Novalićem na prošlotjednom sastanku kojem je sudjelovao i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.