Odnosi BiH i Bugarske dobri, nema otvorenih pitanja | Jabuka.tv

Odnosi BiH i Bugarske dobri, nema otvorenih pitanja

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić susreo se danas u Sofiji s predsjednikom Republike Bugarske Rumenom Radevom s kojim je razgovarao o unapređenju bilateralnih odnosa.

Istaknuto je da su politički odnosi Bosne i Hercegovine i Bugarske dobri i da nema otvorenih pitanja. Zaključeno je da postoji obostrani interes za produbljivanje suradnje posebno na području ekonomije.

Zvizdić je pozdravio novu dinamiku u bilateralnim odnosima dvije zemlje koja se ogleda u sve češćim susretima dužnosnika dvije države na najvišoj razini. Informirao je predsjednika Radeva о aktualnoj unutarnjo-političkoj situaciji u BiH, kao i vanjsko-političkim prioritetima Bosne i Hercegovine. Dodao je da Vijeće ministara BiH ostaje čvrsto opredjeljeno za EU i NATO put Bosne i Hercegovine i da aktivno podržava sve regionalne inicijative i procese koji doprinose izgradnji mira i stabilnosti na Balkanu i ubrzavaju euroatlantske integracije regije.

Predsjednik Radev je rekao da je Bugarska prva država koja je priznala Bosnu i Hercegovinu i od tada nastavlja da podržava BiH. Čestitao je Zvizdiću na predaji Odgovora na Upitnik EK i izrazio nadu da će za vrijeme trajanja bugarskog predsjedavanja EU Bosna i Hercegovina dobiti odgovor. On je pozdravio je rad Vijeća ministra BiH na reformama te pohvalio rast turizma u Bosni i Hercegovini, industrijsku granu koju treba poticati.

Zvizdić se zahvalio na bugarskom priznanju Bosne i Hercegovine i rekao da Bugarska opet, 26 godina poslije, ima ključnu ulogu za BiH.

Razgovarano je o modalitetima uvođenja direktne avio linije Sarajevo – Sofija, pokretanju zajedničkih projekata i organiziranju poslovnih foruma kako bi se uvezali gospodarstvenici dvije zemlje, prenosi Večernji list.

Sastanku su nazočili ministar pravde BiH Josip Grubeša, ministar prometa i veza BiH Ismir Jusko i veleposlanik Bosne i Hercegovine u Republici Bugarskoj Radomir Bogdanović, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(www.jabuka.tv) 


1 komentar

Komentiraj: