Odluka o osnivačkim pravima nad SKB Mostar na čekanju

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) na sjednici u ponedjeljak razmatrala je zahtjev Vlade Federacije BiH kojim se traži donošenje skupštinske odluke o preuzimanju osnivačkih prava i obveza nad Sveučilišnom kliničkom bolnicom (SKB) Mostar kako bi se definirala međusobna prava, obveze i odgovornosti osnivača.

Tijekom rasprave istaknuto je kako je, prije donošenja takve odluke, nužno utvrditi obveze koje prema SKB Mostar imaju ostale županije suosnivači. Stoga su članovi Vlade HNŽ-a istaknuli da će se o toj odluci, koju će uputiti u daljnju skupštinsku proceduru, očitovati nakon što se o njoj izjasne skupštine Zapadnohercegovačke i Hercegbosanske županije, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, Vlada je usvojila Izvješće o realiziranju strateških ciljeva u 2017. godini koji su definirani Strategijom za provedbu reforme iz područja zdravstva u HNŽ-a za razdoblje 2017. – 2020. godine.

U Izvješću su navedeni planovi za 2018. godinu koji se odnose na izradu i implementiranje županijskoga programa eSkrininga raka dojke za što je osigurano dodatnih 200.000 maraka.

Vlada je usvojila Program pomoći upošljavanja i samoupošljavanja branitelja i članova njihovih obitelji u HNŽ-u za razdoblje 2018. – 2019. godine u iznosu od pola milijuna maraka. Cilj Programa je snažnija potpora integriranju branitelja na tržište rada kroz povećanje njihove uposlenosti, kako bi se, uz ostale mjere aktivne politike upošljavanja, utjecalo na stvaranje uvjeta za njihovo što uspješnije resocijaliziranje i potpuno uključenje u društvenu zajednicu.

Program obuhvaća mjere poticanja samoupošljavanja branitelja i članova njihovih obitelji kroz potporu obavljanju obrtničke djelatnosti, potporu razvitku i održivosti obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i braniteljima-poljoprivrednicima, te poticaje osnutku, radu i razvitku braniteljskih zadruga.

Također, Vlada je odobrila 18.000 maraka za saniranje prostorija i 35.000 maraka za potporu stambenom zbrinjavanju Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HR HB.

Na prijedlog Ministarstva gospodarstva usvojen je Godišnji plan Ministarstva za poticaje u gospodarstvu u iznosu od milijun maraka. Godišnjim planom potiče se razvitak poslovne infrastrukture, brzorastući subjekti maloga gospodarstva, tehnološki razvitak i potpora obrtima, starim i tradicionalnim djelatnostima.

Usvojena je i Informacija Ministarstva o realiziranju ugovora o koncesijama u kojoj je naglašeno kako je do konca 2017. godine zaključeno 12 koncesijskih ugovora za eksploatiranje mineralnih sirovina, te kako je od koncesijskih naknada ostvaren značajniji prihod u odnosu na ranije godine.

Na prijedlog Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta Vlada je usvojila odluke o načinu utroška 270.000 maraka namijenjenih za sport i uspješne sportaše te 250.000 KM za kulturu.

Nastavljajući aktivnosti na poboljšanju procesa obrazovanja u HNŽ-u, Vlada je, na tragu zaključaka tematske sjednice županijske skupštine o obrazovanju, zatražila od Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta da do konca godine izradi analizu stanja u obrazovanju koja će biti temelj za izradu strategije razvitka obrazovanja u HNŽ-u.

Vlada je usvojila Plan korištenja sredstava za zaštitu i spašavanje u iznosu od 808.184 maraka. Naglašeno je kako će sredstva biti upotrijebljena za preventivne i žurne mjere, saniranje posljedica, opremanje struktura civilne zaštite, obuku i vježbe, te provedbu mjera zaštite i spašavanja, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.