Odlične prinose kukuruza zasad prati i dobra cijena

Otkupna cijena kukuruza ove godine iznosi od 0,25 do 0,30 KM po kilogramu i poljoprivredni proizvođači se nadaju da će i u narednom razdoblju ostati takva, jer, kako kažu, s obzirom na visoke ovogodišnje prinose, takva cijena bila bi vrlo povoljna za ratare, pišu Nezavisne novine.

Naime, kako kažu proizvođači, iako se berba kukuruza tek “zahuktava”, oni su zadovoljni ovogodišnjim prinosima, koji se kreću od sedam do 13 tona po hektaru.

Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika iz Bijeljine, tvrdi da su prinosi odlični na području bijeljinske regije.

Ove godine ratari su zadovoljni kvalitetom, ali i kvantitetom, te kada usporedimo s prošlom godinom, prinos je sigurno veći i do 40 posto, kazao je Maletić.

On je dodao da otkupna cijena od 0,25 do 0,30 KM po kilogramu može pokriti neke osnovne troškove ratara.

Ipak, s druge strane, Boško Radić, proizvođač iz Bijeljine, tvrdi da su prinosi odlični, ali da ratari nikad nisu zadovoljni otkupnom cijenom.

Na početku berbe pojedini mlinovi davali su 0,26 KM za kilogramu, ali su trenutno neki mlinovi obustavili otkup kukuruza i po nekim pretpostavkama otkupna cijena neće prelazati u narednom razdoblju više od 0,22 KM po kilogramu, kazao je Radić i dodao da takvom cijenom ratari ne mogu biti zadovoljni.

Zoran Popović, ratar iz Srpca, ističe da kod njih još nitko nije službeno počeo prodavati kukuruz, tako da otkupljivači na ovom prostoru još nisu izašali s konkretnom cijenom.

Ukoliko bi bila od 0,25 do 0,30 KM, bili bismo zadovoljni, jer tada bismo imali koliku- toliku ekonomsku računicu, ističe Popović i dodaje da se godinama ranije događalo da ukoliko je rod dobar, cijena bude niska.

Prema njegovim riječima, rod kukuruza ne može se usporediti s prošlom godinom, koja je bila ekstremno sušna, ali u odnosu na višegodišnji prosjek, ovogodišnji prinosi su natprosječni i veći su za 30 i više posto.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da se procjenjuje da je kukuruzom u RS u proljećnoj sjetvi zasijano oko 125.000 hektara.

Uz očekivani prinos od oko šest tona, procijenjena ukupna proizvodnja bi trebalo da iznosi oko 750.000 tona. Procijenjena vrijednost proizvodnje je 268.500.000 KM, iako su ovo sve bile procjene prije sjetve, ali kako su vremenski uvjeti ove godine pogodovali kukuruzu, on je u odličnoj ‘kondiciji’ i očekuju se i veći prosječni prinosi od prvobitno procijenjenih šest tona, što će uvjetovati da će i ove brojke u vezi s ukupnom proizvodnjom i vrijednošću dodatno znatno porasti, kazali su iz resornog ministarstva.

Dodaju da je ova godina bila izuzetno povoljna s aspekta vremenskih uvjeta bilo je dosta i sunčanih i kišnih dana, tako da će proizvođači kukuruza imati odlične prinose.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.