Odličan uspjeh za mostarske balerine na najvećem plesnom natjecanju na svijetu

Baletska škola Arabesque, u javnim nastupima Balet Mostar Arabesque osvojilla je treće mjesto u Finalu Dance World Cup 2020./2021. u kategoriji Mini Small Group Ballet održanom u engleskom Telfordu.

U ovoj kategoriji, uz BiH, natjecale su se: Engleska s dvije škole, Bugarska s dvije škole, Wales, Češka i Španjolska.

Dance World Cup je najveće plesno natjecanje za djecu i mlade širom svijeta, u okviru koga se oko 120.000 natjecatelja svake godine natječe na kvalifikacijama za svoju zemlju i na svjetskom Finalu.

S obzirom na to da se prošle godine veliko Finale nije održalo, ove godine je od 9. do 14. kolovoza finalno natjecanje za 2020. godinu, a od 15. do 19. kolovoza za 2021. godinu.

Godina iza nas 2020. je u organizacijskom smislu bila veoma teška. Djeca su brutalnom izolacijom četiri mjeseca bila onemogućena dolaziti na redovnu nastavu baleta, a potom je uslijedio školski raspust. Početkom školske godine se situacija donekle normalizirala i to se odmah reflektiralo na naš rad, tako da smo već u studenom na International Dance Competition Stage u Sjevernoj Makedoniji, od prijavljene tri koreografije, osvojili sva tri prva mjesta, među kojima su bile i naše Bečke Bombone čiji uspjeh upravo sada slavimo.

Radi se o odabranoj grupi djece od pet do sedam godina, koja su u minimalnim uvjetima pokazala maksimalne rezultate. Ovo je još jedan dokaz da se doziranom disciplinom tijela i duha može ostvariti skoro pa nemoguće. Logistika rada BMA se svodi samo na jednu osobu, i to ograničava planski napredak i širenje baletske umjetnosti na našem prostoru. Zaista je velika šteta da Grad Mostar i njegove institucije kulture i obrazovanja, ne vide mogućnost dugoročnog ulaganja u ovu domenu obrazovanja umjetnosti, u svoju djecu – te potencijalne brilijante koji jedva čekaju da budu izbrušeni do mjere savršenog, izjavila je umjetnička direktorica Baleta Mostar Arabesque Arleta Čehić, profesorica baletske pedagogije.

Inače Balet Mostar Arabesque djeluje već 15 godina u Mostaru i iza sebe ima brojna međunarodna i svjetska natjecanja, donoseći u Mostar značajne medalje i priznanja s respektabilnih natjecanja.

Iako radi u minimalnim uvjetima kompletne kadrovske i materijalne logistike, rezultati ne izostaju i čine ponosnim ne samo grad Mostar i BiH, već i ostale ljubitelje baletske umjetnosti, karakternog i modernog plesa.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.