Odlaze najbolji: Otišlo više od 350 liječnika | Jabuka.tv

Odlaze najbolji: Otišlo više od 350 liječnika

Zdravstvene ustanove Republike Srpske napustilo je 20 liječnika medicine, tvrdi resorni ministar Dragan Bogdanić, dok iz strukovnoga sindikata upozoravaju da je u zadnjih četiri-pet godina iz RS otišlo više od 350 liječnika.

Bogdanić je podatak o odlasku svega 20 liječnika iz RS-a naveo u pisanom odgovoru na pitanje zastupnika SNSD-a u entitetskom parlamentu Veljka Marića, ali nije precizirao na koje razdoblje se odnosi.

Pozvao se na podatke iz bolnica u RS-u, prema kojima je najviše liječnika otišlo iz Univerzitetsko kliničkoga centra RS-a u Banjoj Luci – ukupno osam.

Bijeljinsku bolnicu napustila su četiri liječnika medicine, prijedorsku tri, zvorničku dva, a po jedan liječnik napustio je bolnice u Doboju, Istočnom Sarajevu, te psihijatrijsku bolnicu na Sokocu, ali ministar zdravlja RS-a nije naveo u kojem razdoblju.

Radilo se, dodao je, o liječnik koji su imali zasnovan radni odnos u spomenutim medicinskim ustanovama u RS-u.

Predsjednik Strukovnoga sindikata liječnika medicine RS-a dr. Miodrag Femić izjavio je za Fenu da je, nažalost, realnost mnogo drugačija od one koju navodi ministar Bogdanić te da je veliki broj liječnika otišao kako iz domova zdravlja tako i bolnica, a pogotovo mladi kadar.

Upozorava da RS ostaje bez najboljih i najkvalificiraniji ljudi u zdravstvu te dodaje da, ako je ministar mislio da je tih 20 liječnika medicine otišlo ove godine, onda prihvaća taj podatak.

”Odlazak medicinskoga kadra iz RS-a je negativna konotacija rada ministra zdravlja i stoga on iznosi podatke koji nisu alarmantni da ne doveo u pitanje svoj rad”, ističe Femić.

Resornoga ministra RS-a, ukazuje Femić, demantira i njegov federalni kolega, koji je nekoliko puta naveo egzaktne podatke, koji govore da je i iz RS i Federacije BiH otišao ogroman broj mladih liječnika i odlazi svakodnevno.

”To se najlakše može vidjeti uvidom u statistiku zavoda za zapošljavanje i na društvenim mrežama, gdje su informacije o liječnicima koji su već otišli iz RS i prave mjesto za svoje kolege da dođu i rade u drugim zemljama”, rekao je Femić.

U kakvom stanju je zdravstvo u RS-u, ističe, najbolje govore posljednji podaci o blokadi računa domova zdravlja u RS-u, za što nije kriv samo direktor te zdravstvene ustanove, već i ministar zdravlja i Fond zdravstvenog osiguranja, nedajući sredstva za normalno funkcioniranje medicinskih ustanova.

Strukovni sindikat i Unija sindikata radnika u zdravstvu RS-a su ukazivali na loše poteze resornog ministra, tražili usvajanje određenih mjera, ali, kaže Femić, nikada nisi dobili odgovor.

”Od lošega rada i nemara ministra i Fonda najviše stradaju pacijenti i oni koji su izravni davatelji usluga. Normalno je da pacijenti budu ljuti, ali ne na izvršitelje usluga, jer su nama ruke vezane i ne možemo da radimo svoj posao”, rekao predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine RS-a dr. Miodrag Femić za Fenu.

(Fena)


4 komentara

  • Bas me cudi a ovde imaju tako fine uvjete.Drzava im placa osiguranje i daje placu.Oni dolaze kad hoce rade kolko hoce.Privatno svi imaju ordinacije i naravno rade na acrno. Drzava gleda i nedira…

  • Sigurno nece Otici ovi koji su zavrsili u mo.i to svi u roku naravno,kao na traci,samo molis boga da te ne zaboli!

  • Vjerovatno jer je pogriješio pa se nije upisao na tvoj prestižni fakultet koji izbacuje kadra ko nekad pedagoška akademija

Komentiraj: