Odlazak ljudske veličine, sportskog djelatnika Dinka Vranješa

S ljudima velikoga srca, u čijim riječima uvijek osjetite glas pravednosti, razgovor je nešto što posebno pamtite. Upečatljive riječi, čija moć ne može izblijedjeti, ostaju i kada onaj tko ih izgovara ode na ljepše mjesto, gore gdje s oka svaka suza nestaje.

IN MEMORIAM – DINKO VRANJEŠ

Grude su izgubile još jednog velikog čovjeka, sportskog djelatnika i nogometnog trenera Dinka Vranješa. U srijedu 18. siječnja, prestalo je kucati srce ove grudske, ljudske veličine. Obitelj, i prijatelji svih generacija, pustili su suzu i vratili vrijeme, oživjevši sjećanje na čovjeka koji nije stvarao samo sportaše.
– Meni je najbitnije od vas stvoriti ljude, a sve ostalo će doći zajedničkim radom i zalaganjem, govorio bi na prvim treninzima mnogim mladima koje je odgojio i stvorio, prije svega kao velike ljude, a zatim kao odlične sportaše. Odgojne metode i nogometno znanje koje je pokupio tijekom života, bilo je ono što je omladina rado usvajala, i mnogi su takvu profesionalnost povezivali s radom velikog trenera Tomislava Ivića, koji je također bio veliki pedagog i učitelj svojim igračima, doživljavajući ih kao vlastitu djecu.

Kada je Dine govorio o prošlosti, rado bi se sjetio početka osamdesetih i nastupa za zagrebački Dinamo, gdje ga je veliki nogometni trener Zdravko Jurčić – Miš doveo na probu. – To je bilo dobro vrijeme, samo da Miš nije mislio da Dinamo mora ponuditi veću godišnju plaću, često bi kroz smijeh rekao. Redovno bi u razgovorima svoja iskustva prenosio mladima, koji su ga rado slušali, upijajući svaku riječ i svaki savjet iz usta ovog zlatnog čovjeka. Uskoro je trebao dobiti diplomu Fakulteta u Mostaru pošto je na zadnjoj godini ostalo par ispita na Višoj trenerskoj školi. Toliko je još planova bilo, i vizija koje je trebao provesti u djelo, kako na sportskom tako i na društvenom polju svojih Gruda.

Grude su izgubile velikog čovjeka

Gruđane je smrt ovoga čovjeka duboko pogodila. Pogotovo boli onaj osjećaj kada jutrom prolazeći kroz njegov centar, kod njegovog kioska, neće odjeknuti poznati glas. U nedavnom razgovoru spominjao je Memorijalni turnir Zdravko Jurčić – Miš, u čast velikog trenera, koji je u svojim Grudama to zaslužio. Vjerujemo da će ih obojica dobiti u bliskoj budućnosti. Veliki nogometaši kao što su bili Kruno Jurčić i Dario Šimić često naglašavaju Miša, kao prekretnicu u njihovoj nogometnoj karijeri. Vremena se mijenjaju, došli su novi klinci koji danas jure Elić Lukom i drugim nogometnim travnjacima, i sigurno će neki od njih jednom kada se nađu u prilici za to, reći: – Dine Vranješ je bio trener koji je napravio prekretnicu u mojoj karijeri. I opet će odnekud iznjedriti onaj osmijeh, pokoja pametna rečenica, dobronamjerna kritika i pouka “Budite ljudi”. Običavao si pri pozdravu sugovorniku reći “vidit ćemo se” i s tim riječima se opraštamo od tebe jer ovo je tek prolazno poluvrijeme života. Treneru, svoju radišnost, pravednost i autoritet iskoristi na onom najljepšem mjestu, jer Bogu ljudi kao ti uvijek trebaju.

(Željko Andrijanić/Boboska.com)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.