Odgođen izbor glavnog državnog tužitelja, VSTV će poništiti natječaj?

O izboru novog glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH neće se glasovati u četvrtak, iako je to najavljeno kao jedna od točaka sjednice Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV).

Članovi će umjesto izbora glasovatiti o mogućem poništavanju natječaja, potvrdio je Halil Lagumdžija, predsjednik tog vijeća.

Prema riječima Lagumdžije, u četvrtak neće biti imenovanja glavnog tužitelja zbog odluke Podvijeća da ne predloži nikoga od kandidata, a ta odluka će se razmatrati u nastavku sjednice VSTV-a.

Raspravljat će se o toj odluci, ako Vijeće zauzme suprotan stav, većinski, onda, po nekoj proceduri, moglo bi se odmah Podvijeće povući, zauzeti stav u skladu s odlukom Vijeća i predložiti kandidate. Ali to ide tek na sljedećoj sjednici. U četvrtak ne može biti imenovanja. U četvrtak će biti rasprave inicijalno o stavu Podvijeća, pojasnio je Lagumdžija, javlja Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine – BIRN BiH.

Prema njegovim riječima, ovakva odluka Podvijeća je došla jer se smatralo da nije dobro ići u proceduru s jednim kandidatom. Kako je rekao, to je stav Podvijeća o kome će u četvrtak odlučivati svi članovi VSTV-a.

U četvrtak je ta rasprava o stavu Podvijeća da se poništi natječajna procedura, odnosno da se ide u novu natječajnu proceduru. I ako taj stav ne dobije potrebnu većinu, to automatski znači da će se ići u meritorno imenovanje, ali bi se to moglo dogoditi tek na sljedećoj sjednici Vijeća, ako prođe taj prijedlog, naveo je Lagumdžija.

Na sjednici VSTV-a u četvrtak su kandidati za glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH trebali iznijeti svoj program rada.

Lagumdžija je ranije kazao da će na intervjue biti pozvani Milanko Kajganić, Diana Kajmaković, Miroslav Janjić i Seid Marušić, s obzirom na to da su njihove prijave verificirane.

Prije dva dana Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije Kajmaković, državnoj tužiteljici i kandidatkinji za poziciju glavnog tužitelja, uz objašnjenje da je smatraju odgovornom za korupciju ili sudioništvo u korupciji, te potkopavanje demokratskih procesa ili institucija na zapadnom Balkanu.

Sankcije tužiteljici potvrdile korupciju u pravosudnom vrhu BiH

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.