Odgađanjem lokalnih izbora u BiH uštedjelo bi se 20 milijuna KM

Europski pokret u BiH priopćio je kako podržava inicijativu da lokalni izbori sljedeće godine budu prolongirani, odnosno objedinjeni s idućim općim izborima 2018.

Smatraju kako bi se na taj način, osim financijske uštede, omogućilo novoizabranoj parlamentarnoj većini u FBiH da preuzme puno pravo i još veću odgovornost za provedbu društvenih reformskih procesa.

Prema podacima Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH, iz proračuna institucija BiH, iz kojeg se plaćaju opći, i iz proračuna lokalnih zajednica, iz kojih se plaćaju općinski izbori, od 2002. do 2014. ukupno je izdvojeno 71,9 mil. KM.

Prema nekim procjenama, odgađanjem sljedećih lokalnih izbora uštedjelo bi se oko 20 milijuna maraka. Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA, u intervjuu za televiziju Hayat kazao je kako podržava ideju o odgađanju lokalnih izbora. On je kazao kako bi vladajuća koalicija na taj način dobila i na vremenu za provedbu reformskih procesa. Kako bi bili spojeni općinski i opći izbori u BiH, kako je za Dnevni avaz kazao i predsjednik SIP-a Ahmet Šantić, neophodno je izmijeniti Izborni zakon.

Konačnu odluku o tome, kaže Šantić, mora donijeti PS BiH, a SIP je spreman provesti sve ono što naloži zakonodavac.

”Nama u SIP-u, kao središnjem organu nadležnom za provedbu izbora, jeste bitno da, ako dođe do bilo kakvih izmjena, one budu urađene na vrijeme kako bi se SIP mogao pripremiti i donijeti cijeli set podzakonskih akata kako bismo pravodobno, ako takva odluka bude donesena, mogli provesti spojene izbore”, kaže Šantić.

On podsjeća da je ideja o objedinjavanju općih i lokalnih izbora bila aktualna i prije dvije godine.

(www.jabuka.tv)


10 komentara

  • Čuj piše “Prema nekim procjenama …”. Da mi je znat ko je i kako procijenio to. U nas sve od prilike, ili cca ili… Jedino bi ustedjeli sto malo dadnu para obicnom svitu koji su uz “kutije” . Sad bi natovarili na njih duplo vise posla a platili bi im isto.

  • Ma jok spajati izbore, onda ce nam samo jednom u 4 godine asfaltirati neku cestu nasim parama kako bi glasali za njih….

  • Čujem da se neki osnovci sa kupljenom svjedodžbom srednje strukovne spremaju u općinsko vijeće. Hahahahaha. Uz to još i policajac.Hdz-ovac. A tuge i jada ljudi moji.Koliko smo mi glup narod to je nevidjeno. Mamićki policajac se već hvali.

    • Da mi je znati koji je to jer svi su s osnovnom-ne vrijedjam ali sto nije u redu nije.pretpostavljam tko bi mogao biti-obicna ulizica

  • ajmo kmetovi rrraa u Mostar.Ja jesam mjenjao stranke,jesam muvao invalidnine,jesam skorojević-ja i moj strašno sposobni brat koji je isto stalno na vlasti u Sarajevu ili koja pišurija,ombudsmen.Ali izaberite me da imam lagodan život da imam bogovsku mirovinu a vas ko je.e..Mućak sam zar vam to nije dovoljno da zbog mene čekate u redu,vozite se,trošite..Vaš B.Lj.

  • Gosp. Covic ce ustedit pare koje ce naravno OPET KULTURNO STAVIT U SVOJ DZEP… JEBO MATER SVOJU… OOO KUKUU KUKKUU NJEMU STA GA SVITA PROKLINJE,NEDAJ MI BOZE BIT U TVOJOJ KOZI….NEGO NAROD JE LUD OPET POLETITE PA GLASAJTE ZA NJEGA,I ONDA MU POSLE OPET JEBITE MATER LOPOVSKU…TO JE DO NAROSA..KAD SMO TELAD!!!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.