Odbor za vanjsku politiku EU usvojio izvješće o BiH, hrvatski parlamentarci protiv

Odbor za vanjsku politiku Europskog parlamenta je utvrdio izvješće o Bosni i Hercegovini koji nisu podržali parlamentarci iz Hrvatske.

Izvještaj je podijeljen u sedam poglavlja koja se odnose proces pomirenja, funkcioniranje demokratskih institucija, vladavinu prava, osnovna ljudska prava, socioekonomske reforme, povezanost, energiju i okoliš, vanjsku politiku i sigurnost, prenosi Klix.ba.

Istaknuto je da Europska unija, kako je navedeno, snažno podržava suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Bosne i Hercegovine. Osudili su narušavanje državnosti i Ustava Bosne i Hercegovine, te su pozvali domaće političare da donesu Ustav koji će biti u skladu s Europskom konvencijom o ljudskim pravima.

Osudili su i nacionalističku i zapaljivu retoriku, poricanje i veličanje ratnih zločina, među kojima je i genocid u Srebrenici.

Pomirenje: Ukinuti “dvije škole pod jednim krovom”

U Odboru za vanjsku politiku Parlamenta EU su ocijenili da u proces pomirenja moraju biti uključene mlade osobe i to kroz obrazovanje. Zahtijevaju uklanjanje diskriminacije djece u obrazovanju po različitim osnovama, a što se odnosi i na diskriminaciju na osnovu etničkog identiteta.

Ponovo je podcrtano na nužnost ukidanja diskriminacijskih obrazovnih ustanova poznatih kao “dvije škole pod jednim krovom”. Nazvali su ih školama kojima se, između ostalog, institucionaliziraju etničke podjele.

Utvrđeno je da različiti sadržaj u školskim udžbenicima povijesti predstavljaju prijetnju razvoju zajedničkog, građanskog identiteta i socijalne kohezije.

Naglašeno je da se mora izvršiti reforma obrazovanja kojom će se mladima omogućiti perspektivna budućnost. Također su pozvali i na to da se bosanskohercegovačkim školarcima omogući sudjelovanje u predstojećem PISA testiranju.

Funkcioniranje demokratskih institucija: Osnažiti državnu vlast

Odbor za vanjsku politiku Parlamenta EU je napomenuo da Bosna i Hercegovina mora u potpunosti izvršiti 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije. Podsjetili su na važnost učinkovitije suradnje različitih razina vlasti.

Istaknuli su da je osnaživanje državne vlasti bitno za integraciju Bosne i Hercegovine u EU. Ukazali su na važnost reformi kojima će se Bosna i Hercegovina učiniti u potpunosti funkcionalnom i inkluzivnom državnom.

Vladavina prava: Reformirati VSTV

Poručili su da pravosuđe u Bosni i Hercegovini mora biti neovisno i profesionalno, te da je potrebno izvršiti reformu Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) u skladu s preporukama Europske komisije i Venecijanske komisije koje je savjetodavno tijelo Vijeća Europe.

Pozvali su i na hitno suzbijanje, kako su naveli, široko rasprostranjene korupcije u javnom sektoru, a kako bi se povratilo povjerenje građana u institucije. Tako da su apelirali i na državnu vlast da usvoji novu antikorupcijsku strategiju, te da se omogući adekvatno financiranje institucija na različitim razinama vlasti koje se bore protiv korupcije.

Naglasili su i važnost borbe protiv organiziranog kriminala, izdvojivši borbu protiv financijskog kriminala, sukoba interesa i zaštitu zviždača ili prijavitelja korupcije i drugih nezakonitih radnji.

Osnovna ljudska prava: Pozdravljamo prvu Povorku ponosa, provesti presude Europskog suda za ljudska prava

U Odboru za vanjsku politiku Parlamenta EU su zabrinuti za osnovna ljudska prava u Bosni i Hercegovini. Između ostalog, pozvali su na spriječavanje i sankcioniranje govora mržnje prema etničkim i vjerskim manjinama, ženama, LGBTIQ+ osobama, migrantima i tražiteljima azila.

Ukazali su na težak status djece, žena i LGBTIQ+ osoba koje su pogođeni diskriminacijom i nasiljem. Pa su tako upozorili da je nasilje nad ženama poraslo tokom pandemije koronavirusa.

Pozdravili su i održavanje prve Povorke ponosa LGBTIQ+ osoba 2019., te su istaknuli da je važno da nastaviti s poboljšanjem statusa ovih osoba, a to podrazumijeva zaštitu od nasilja i diskriminacije.

Kako su naveli, žale zbog toga što Bosna i Hercegovina i dalje krši Europsku konvenciju o ljudskim pravima i zbog toga što još nije provela presude Europskog suda za ljudska prava u slučajevima Sejdić i Finci, Zornić i Šlaku, a kojima se nalaže da svaki građanin, bez obzira na etnički identitet i prebivalište unutar zemlje, ima pravo da bude biran za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Zbog toga su ponovo pozvali na reformu Izbornog zakona kojim će se provesti spomenute presude, ali i otkloniti nedostaci koji dovode u pitanje legitimitet i legalitet izbora.

Ukazali su i na važnost poboljšanja rada medija. Poručili su da javni servis, BHRT mora biti finansijski stabilan, neovisan i objektivan državni medij. U svhu zaštite i promocije jezičke i kulturološke različitosti jugoistočne Evrope, ocijenili su da je potrebno formirati višejezičnu javnu televiziju kojom će se promovirati zajedništvo i pomirenje među ljudima, po uzoru na televiziju ARTE u čijem osnivanju su sudjelovale Francuska i Njemačka.

Osvrnuli su se i na stanje ljudskih prava u Bosni i Hercegovini tijekom pandemije koronavirusa. S tim u vezi, podcrtali su da mora postojati ravnoteža između osnovnih ljudskih prava i mjera protiv pandemije.

Socioekonomske reforme: Centralizirati i harmonizirati procedure za registraciju tvrtke

U Odboru za vanjske poslove Parlamenta EU smatraju da Bosna i Hercegovina mora imati centralizirane i harmonizirane procedure za registraciju tvrtke. U tom kontekstu su naglasili nužnost digitalizacije, informatizacije javne uprave.

Zahtijevaju depolitizaciju javnih preduzeća i pravljenje javno dostupnog registra kompanija koje su u državnom vlasništvu.

Napomenuli su da moraju postojati odgovarajući i, kako su naveli, sveobuhvatni statistički podaci za cijelu državu.

Povezanost, energija i okoliš: Poboljšati kvalitetu zraka i okončati korištenje termoelektrana

Među potezima koje su pozdravili je i taj što je Bosna i Hercegovina pristala provesti Pariski sporazum o zaštiti okoliša. Ali, urgiraju da Bosna i Hercegovina mora imati standarde kao EU za zaštitu okoliša, a to podrazumijeva “zelenu” i digitalnu transformaciju zemlje.

S obzirom na to da su Bosnu i Hercegovinu svrstali među europske zemlje koje imaju najveći biodiverzitet, istakli su da je važno da uloži velike napore u konzervaciji tj. zaštiti biljnih i životinjskih vrsta.

Podcrtali su da moraju postojati harmonizirani i kontinuirani napori za poboljšanje kvaliteta zraka. Shodno tome, naveli su važnost korištenja obnovljivih izvora energije, a to za njih znači i početak napuštanja korištenja termoelektrana, prenosi Klix.ba.

Napomenuli su da mora postojati i održivo upravljanje smećem i otpadom, a što implicira njihovo adekvatno odlaganje i reciklažu.

Vanjska politika i sigurnost: Riješiti otvorena pitanja sa Srbijom, Hrvatskom i Kosovom

Iz Odobra za vanjsku politiku Parlamenta EU poručili su Bosni i Hercegovini da mora riješiti bilateralna pitanja sa susjednim državama, a to se odnosi na granicu sa Srbijom i Hrvatskom, kao i na riješavanje otvorenih pitanja u odnosima sa Kosovom.

Pozvali su na, kako su naveli, stvaranje novih prilika u odnosima zapadnobalkanskih država.

Hrvatski europarlamentarci bili protiv izvješća

Većina europarlamentaraca koji su članovi Odbora za vanjsku politiku podržali su usvajanje ovog izvješća. Njih osam je bilo protiv, a među njima su bili europarlamentarci iz Hrvatske – Sunčana Glavak i Željana Zovko iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), kao i Tonino Picula iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Na sjednici Parlamenta EU ovaj izvješće bi se trebao razmatrati u formi rezolucije.

(www.jabuka.tv)11 komentara

 • I tako su Hrvati u BiH došli do svog kraja. Šušak i Tuđman su nas prodali za neovisnu Hrvatsku. Žao mi je samo što su nam mazali oči 25 godina.

  • Da nije bilo Šuška , Tuđmana i naših branitelja danas bi samo hrvatske komunjare i izdajnici bili predstavnici hrvata u srpskoj skupštuni i ponašali se kao Sejdo Bajramović odnosno Komşić u Sarajevu.

  • Ali to nije sve! Lijepa naša je također i opljačkana i dobrim dijelom raseljena. Srbija je, pak, abolirana od agresije (pa tako i od ratne odštete) jer rat faktički nikada nije proglašen, kao i voska tzv. srpske krajine. Ali ništa zato! Ima Zoka „Normalno“ koji usprkos „nizu zapadnih demokracija“, kako veli, vodi računa o osjećajima i poziciji Milorada „Trebalo ih je sve pobit“, koji je ugrožen „nenormalnostima i potpunim nelogičnostima“ NATO-a, kako veli, zazivajući i vapijući pri tom Srbiji koja bi se morala zajedno s Hrvatskom pitati.

 • EU pravi račun bez krčmara. Misle li oni ukinut i RS ili bi ukinuli samo konstititivnost Hrvata? Šta misle naptavi? Dat svu vlast Muslimanima pod izgovorom nekave zaštite manjina?

 • Nije sve tako sivo
  Ako su mogli se oduprijeti 500 godina Turcima, 20 godina kraljevini, 47 godina komunjarama, oduprijeti ćemo se i ovima.
  Pod svetim stijegom
  Mladi, pošteni, obrazovani i hrabri, uključite se u politiku, ako zbijemo redove može se puno toga

  • Mladi, pošteni, obrazovani i hrabri, uključite se u politiku, ako zbijemo redove može se puno toga?
   Misliš na mladež HDZ-a?

  • Može pajdo. Ajmo, politički, da svi vrate tim nekakvim “zbijenim redovima pod svetim stijegom”, ko je dakle šta jamio ili sredio, da li kakva posla, škole itd.. Uništene obitelji, živote, godine, ostavljamo po strani.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.