Odbijeno ukidanje uvjeta prijevremenog puštanja Valentina Ćorića na slobodu

Međunarodni mehanizam za kaznene sudove (MMKS), slijednik Haaškog suda, odbio je zahtjev Valentina Ćorića, bivšeg zapovjednika Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), da ukine uvjete pod kojima je pušten iz zatvora na prijevremenu slobodu.

Ćorić je, naime, tražio izlazak na slobodu prošle godine, nakon što je odslužio nešto više od dvije trećine 16-godišnje kazne zatvora na koju je osuđen zbog zločina počinjenih na prostoru Herceg-Bosne.

U priopćenju se navodi da je predsjednik Mehanizma Carmel Agius odbio Ćorićev zahtjev da ukine uvjete njegova puštanja na prijeveremenu slobodu u potpunosti ili da ih pojasni kako bi Ćoriću bilo omogućeno sudjelovanje kao stranke i svjedoka u tekućim i budućim pravnim postupcima u Hrvatskoj.

Ćorić je pušten iz zatvora uz uvjet da neće imati nikakvog kontakta, zastrašivati, kao ni pokušati nauditi žrtvama i svjedocima koji su dali svoje iskaze u postupku protiv njega ili drugih osuđenika Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ). Nadalje, on ne smije utjecati na rad Mehanizma niti na provođenje pravde a, među ostalim, neće biti politički aktivan niti će razgovarati o svom predmetu, uključujući medije, izuzev sa svojim odvjetnikom.

U priopćenju se prenosi Ćorićev stav da ga nametanje ovih uvjeta stavlja u neravnopravan položaj u odnosu na druge osuđenike MKSJ-a te utiče na njegovu mogućnost da ostvari svoja prava, dužnosti i obveze u domaćem postupku.

Na koncu, sa zabrinutošću napominjem da se čini da je Ćorić pokušao nastaviti sudski postupak protiv nekoga tko je svjedočio na njegovom suđenju, bez obzira na uvjete prijevremenog puštanja na slobodu, navodi sudaca Agius, dodavši da je zabilježio da je taj postupak pokrenut nekoliko godina prije Ćorićevog prijevremenog puštanja na slobodu.

Agius navodi i da je Ćorić potvrdio da se pridržava uvjeta pod kojima se nalazi na prijevremenoj slobodi.

Haaški tribunal osudio je bivše visoke dužnosnike Herceg-Bosne Jadranka Prlića, Brunu Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića za sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu cilj kojeg je bio progon i etničko čišćenje Bošnjaka s područja Herceg-Bosne, koju su htjeli priključiti “Velikoj Hrvatskoj”.

(www.jabuka.tv)

12 komentara

  • Zato su pustili Seselja koji javno radi i zivi kao zlocinac a muslimane koji su kopali oci nasoj vojsci u Doljanima, rezali udove prije ubijanja, njima nitko nista. Smece od sudaca, przit ce se u paklu koliko je Hrvatima naneseno zla kroz dvije jugoslavije i to jos traje. Cak su nanijeli zlo i Englezu koji je ispricao kako su predali hrvatsku vojsku i civile u ruke koljaca tite iako su znali da ce ih pobiti. Rekli su smradovi Tudmanu da ce sve uciniti da uniste hrvatsku drzavu.

    • Nisu nama sudci krivi ni hag vec nasi politicari. Sto su god ovi naumili ovi skinu gace i naguze se. Nema nitko da rekne stop de da vidimo malo istinu a ne rekla kazala. Tko je bio agresor tko se branio. Zasto nitko ne napadne vucica evo opet laze i sere javno nasi samo sute.

  • Sve masoni, ali u prvu liniju treba naše pedere optužiti, oni nisu ništa učinili da do ovoga ne dodje, Mešić i njegovi drugovi.

  • Pustise cetnika koljaca sotonu seselja a naj veci zlocinac iz smrdije. Mozda mislite da sam nepismen nepisem imena ili prezimena velikim slovima. Nisam nego govna pisem malim slovima. Gdje tu pravda. Znam da ne postoji al sve uvjete ima za pustanje i ne pustise ga. Zalosno.!!

  • Nije pristran pristup već nastran pristup. Izgleda da su Hrvati u BiH ubijali sami sebe. Ali ako ti sude Njemac, Engles, Nizozemac što drugo očekivat. Sve kolonisti i robovlasnici jebli mamu svoju

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.