Odbijena smjena ministra obrane BiH, HDZ nije glasovao

Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zastupnici su glasovali protiv odluke predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije da smijeni ministra obrane BiH Sifeta Podžića.

Za smjenu je glasalo sedam zastupnika, protiv 20, nitko nije bio suzdržan, prenosi Klix.ba.

Opozicionari iz Republike Srpske nisu željeli nazočiti sjednici kako ne bi prekršili odluke Narodne skupštine RS-a o bojkotu državnih institucija. Oni su naveli da je smjena Podžića “privatna utakmica” te da bi se vratili u parlamentarne klupe isključivo ako bi se glasalo o smjeni cijelog Vijeća ministara.

Predsjedavajući Tegeltija je obrazložio razloge smjene ministra obrane navodeći “nediplomatski odnos prema susjednoj državi Srbiji”.

Naime, ministar Sifet Podžić je 4. listopada donio odluku o otkazivanju vojne vježbe sa Srbijom, koja je trebala biti održana od 9. do 16. listopada na Manjači. Razlog za donošenje takve odluke je epidemiološka situacija.

Popis zastupnika i rezultati glasovanja o smjeni ministra Podžića (Foto: Klix.ba)

I vi i ja znamo da njegovi razlozi otkazivanja nisu pravi razlozi. Na vama je hoćete ili nećete legalizirati praksu da svatko donosi odluke izvan procedura i ovlasti, a na osnovu prijedloga nekih drugih koji nisu dio institucija, rekao je Tegeltija.

Zastupnik DF-a Dženan Đonlagić je nakon Tegeltijinog obrazloženja kazao da je bitna razlika u tome što Podžić nije otkazao vježbu, nego je prolongirao, u okviru svojih nadležnosti.

Popis zastupnika i rezultati glasovanja o smjeni ministra Podžića (Foto: Klix.ba)

Prije nego što će uslijediti glasovanje, zastupnici su raspravljali o ovoj točki duže od dva sata, međutim digresije su bile česte, a rasprava je išla u raznim smjerovima, zbog čega je predsjedavajući Denis Zvizdić morao više puta upozoravati i intervenirati.

Za Podžićevu smjenu je glasovalo sedam zastupnika SNSD-a. Protiv je bilo 20 zastupnika i to oni iz SDA, SDP-a, Naše stranke, Demokratske fronte, SBB-a, NES-a, Nezavisnog bloka, prenosi Klix.ba.

Petero iz HDZ-a ostalo je u dvorani, ali su isključili monitore te ih je sustav registrirao kako “nisu nazočni”, iako su bili tu.

Lovrinović pozvao SDA da napusti vlast

(www.jabuka.tv)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.