Odbijen zahtjev Jadranka Prlića za prijevremeno puštanje na slobodu – Jabuka.tv

Odbijen zahtjev Jadranka Prlića za prijevremeno puštanje na slobodu

Međunarodni mehanizam za kaznene sudove (MMKS) odbio je zahtjev nekadašnjeg političkog lidera Hrvatske Republike Herceg-Bosne (HRHB) Jadranka Prlića, osuđenog na 25 godina zatvora zbog zločina nad Bošnjacima 1993. i 1994., za prijevremeno puštanje na slobodu, jer još uvijek nije odslužio dvije trećine kazne.

Predsjednik MMKS-a, sudac Carmel Agius, je obavijestio vlasti Ujedinjenog Kraljevstva, gdje Prlić služi kaznu od 25 godina zatvora, da će on steći pravo na razmatranje prijevremenog puštanja tek nakon što odsluži dvije trećine kazne u travnju 2024. godine.

U svojoj odluci sudac Agius navodi da podnesak za prijevremeno puštanje na slobodu ne otkriva nikakve uvjerljive ili izuzetne okolnosti koje bi opravdale odobravanje prijevremenog puštanja.

Također je dodao da se savjetovao sa sudima Theodorom Meronom, Jean-Claudeom Antonettijem i Liuom Daqunom, koji su uz njega bili i suci Vijeća za izricanje presude u predmetu, ta da i oni dijele stav da Prlić još uvijek nema pravo na razmatranje za prijevremeno puštanje u ovoj fazi i da nisu pružene uvjerljive ili izuzetne okolnosti koje bi opravdale odstupanje od dvotrećinskog praga podobnosti.

Haaški tribunal je u studenom 2017. osudio Prlića skupa s petoricom drugih visokih dužosnika HRHB-a i izrekao mu zatvorsku kaznu u trajanju od 25 godina.

Nekadašnjem ministru dbrane HRHB-a Bruni Stojiću, načelniku Glavnog stožera Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Slobodanu Praljku i zamjeniku zapovjednika HVO-a Milivoju Petkoviću izrečene su pravosnažne zatvorske kazne u trajanju 20 godina.

Zatvorska kazna u trajanju 16 godina izrečena je bivšem zapovjedniku Vojne policije HVO-a Valentinu Ćoriću, a predsjedniku komisije HRHB-a za razmjenu zarobljenika Berislavu Pušiću izrečena je 10-godišnja kazna zatvora.

Po izricanju presude, general Slobodan Praljak je ispio bočicu otrova i brzo je preminuo.

(www.jabuka.tv)


25 komentara

 • Zašto ste dopustili komentiranje članka, da balije mogu javno iznositi svoj bijes i id, za takve stvari postoje psihijatri!!

 • umjesto da se ispriča za sve pobijene bošnjake i muslimane ovaj još ima pravo glasa!!! doživotni zatvor njemu i njegovoj rodbini za svo zlo koje je učinio

  • Ne sudi da ti ne bude sudeno,Bog će po pravdi svakome vratit,a ovo su bošnjačke veze sa sudom u Haagu, to se zna skim su se šetali po lijevoj obali,blago onima koji na pravdi trpe,njihova je vječnost

 • MMKS je za Hrvate u BiH zločinački Sud ! Suditi Hrvatskim predstavnicim u BiH je zločin s predumišljajem. Hrvati su u BiH branili BiH da ne postane V.Srbija i Islamska BiH ! Umjesto ordenja za hrvatske predstavnike MMKS njima zatvor.

 • Da je bilo drzavnicke politike i da nije bilo hrvatskih juda ova sestorka nebi bila ni osudena… Mesic, Pusici, Seks i vrh HDZ u RH a i u BiH su odgovorni za presudu sestorki. Jedni su dilali dokumente , bili pokajnici a drugi su trljali ruke da se ovi ne vrate jer bi im ugrozili politicki prostor do kojeg nebi mogli. Tako da su na zalost ovom presudom svi zadovoljni bosnjaci i fomace jude..

 • Zato Šešelj u terminalnoj fazi pusten. Koliko je vec godina otkada je trebao umrijeti, zato je Milošević vjerojatno u Rusiji, pokopali ga u dvoriste kako se Hartmanica ne bi pozvala na pravo da otvori grob i vidi tko je unutra zakopan a žena i sin put Rusije…zašto, halo, ima li itko mozak tko nesto odlucuje. . Zato Selmo Cikotic bude pozvan na konferenciju u Zagreb. Zato Naser Orić mirno zivi, itd….

 • Mislim da se svi slažu u jednom, da Prlić nije kriv za ono za što je osuđen, jer ako je on bio ratni zločinac, što je definicija rata, što je rat, što je zloćin, a pogotovo što je ratni zločin. Kakve veze ima Prlić i ratni zločin? Da Prlić nema nikakve veze s ratnim zločinom, to priznaju svi u BiH, pa i predstavnici MZ-e. Svima je jasno da se sudeći Prliću, sudilo svim prošlim, pa i budućim “vođama” koji bi se usudili voditi nacionalni projekt. Samo me čudi jedna stvar, a to je činjenica da se u obranu Prlića nije javio niti jedan od Bošnjaka koje je spasio, jer ih nije malo???!!!

 • Ne sudi da ti ne bude sudeno,Bog će po pravdi svakome vratit,a ovo su bošnjačke veze sa sudom u Haagu, to se zna skim su se šetali po lijevoj obali,blago onima koji na pravdi trpe,njihova je vječnost

 • Ne isplati se stalno ponavljat koliku su pomoć Hrvati pružili Muslimanima (u oružju u zbrinjavanju izbjeglica, u humanitarnoj pomoći itd.) jer Muslimani to ništa ne priznaju. Ostaje zaključak, rukovodstvo Hrvata BiH je se jedino moglo spasit od tamnice, da je naredilo HVO-u da se preda muslimanskom jedinicama Alije Izetbegovića i da prepusti BiH muslimanima na milost i nemilost. Takvu BiH nastoji sada uspostavit Bakir uz pomoć Austrijsko-Njemačkih prisilnih upravitelja od Koschnika pa do Inzka.

 • Muslimani će na kraju balade ostati sami a bliži se kraj.. Čak i Turskoj je puno veći prioritet Srbija, tamo ulažu.. Alija biće ti ko avlija😆

 • Čovjek nije ništa kriv a tolika kazna , a što je sa muslimanskim generalima koji su stvarno zločine činili, a Hrvat tko se god samo javi ide robija ili atentat i nema te više, ali muslimani nećete nikad imat sami svoju državu to vam svijet neće dozvolit.

 • safet oručević šef centra za (ne)mir u Mostaru već nakon nekoliko dana odlikovao ovog suca što ih je osudio i to na starom mostu.Jadranka poznam iz osnovne škole i znam ga kao čovjeka i da nikakva uticaja nije imao na vojsku već je u danima rata spasio ekonomiju i Hrvatima ništa nije falilo imali smo plaću i nekakva primanja . A najveći izdajnik Hrvatskog naroda je ono GOVNO mesić (malim slovom) kojem treba oduzet sva prava i imovinu i naravno za njim vodu pustiti kao i za korumpiranim sucima Haškog tribunala GOVNA .

  • Iz osnovne ga znaš i zaključuješ kakav je. Ja ga poslije fakulteta u poduzeću, radio protiv čovjeka koji ga je zaposlio. Onda napustio firmu jer su ga svi zamrzili !

 • Nažalost međunarodna zajednica se iživljava na jednom malom narodu koji nikada u povjesti nije imao ni od koga nikakve podrške. Preživili smo mi mnogo toga ali sada su druga vremena. Globalizacija ruši sve pred sobom.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.