Odana počast petorici ubijenih Brotnjaka

U organizaciji čitlučke podružnice Udruge hrvatske domovinske vojske 1941. – 1945. i čitlučkih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, na Uskrsni ponedjeljak se kod spomenika i kapelice u Podadrežnju u Mjesnoj zajednici Donji Veliki Ograđenik okupilo mnoštvo Brotnjaka kako bi odali dužnu počast petorici hrvatskih časnika i dočasnika Drugog svjetskog rata, koje su zloglasne komunističke i partizanske vlasti zvjerski poubijale 6. siječnja 1946. godine.

To su mjesto prije 70 godina svojom mučeničkom krvlju posvetili hrabri hrvatski domoljubi i mučenici Marko Stojić, Ivan Juričić Ćurdo, Jure Dodig, Franjo Miloš i Ivan Milićević Milić, dajući svoj život za rodnu grudu.

U spomen na njih i sve ostale hrvatske vitezove poginule kroz burnu povijest hrvatskog patničkog puka Brotnja, u kapelici pokraj spomen-obilježja i kapelice, podignutim u blizini mjesta njihova stradanja u Podadrežnju, na Uskrsni ponedjeljak slavljena je sveta misa koju je predvodio čerinski župnik i dekan Broćanskoga dekanata fra Dario Dodig.

Poruka

Na početku nadahnute propovijedi fra Dario je kazao kako su žene, nakon što su posjetile Isusov grob, nakon Njegova uskrsnuća dobile zadaću radosnu vijest javiti Isusovim učenicima i ostalima te okupljenim vjernicima poručio: – Draga braćo i sestre, to je poruka nama kršćanima i dan- danas, da i mi budemo svjedoci Krista Uskrsloga.

Ako nemamo iskustvo vjere, ako ne susretnemo Uskrslog Krista, ako se ne dogodi to u dubini naše duše i nutrini našeg srca, rekao bih da je uzaludna svaka naša misna žrtva i svaka naša molitva.

Tumačeći evanđeoske riječi, fra Dario je istaknuo duhovnu dimenziju koja se dogodila ženama i Isusovim učenicima, ali i onu ljudsku, grešnu dimenziju, primjetnu kod vojnika i svih onih koji su smišljali načine kako uvjeriti i prevariti ljude lažući da je Isusovo tijelo ukradeno iz groba, a potom dodao: – Poruka Evanđelja, poruka ovoga uskrsnog vremena nam je da se uzdignemo iznad ljudske, tjelesne dimenzije čovjekova života, koja nas uvijek vodi u grijeh, dimenzije koja je slika i posljedica onoga što mi nosimo, a to je “istočni grijeh”.

Poziv je svima nama da se uzdignemo u ovu duhovnu dimenziju jer jedino od nje čovjek živi, jedino od nje čovjek se hrani. Jedino od nje čovjek može biti zadovoljan i sretan…

Ponos

Na kraju svete mise i fra Dariove poučne propovijedi, brojna rodbina, suborci i prijatelji ubijenih te predstavnici općine Čitluk, Udruge hrvatske domovinske vojske 1941. – 1945, udruga proizišlih iz Domovinskog rata, Mjesne zajednice Donji Veliki Ograđenik i Mladeži HDZ-a BiH općinske organizacije Čitluk, kao i mnogi pučani Brotnja položili su vijence i cvijeće te upalili svijeće i odali počast i zahvalnost tim neustrašivim hrvatskim mučenicima, herojima i domoljubima, kojih će se uvijek i s ponosom sjećati svi sadašnji i budući naraštaji Brotnjaka.

(Večernji list)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.