Od sutra niže cijene goriva širom Federacije BiH – Jabuka.tv

Od sutra niže cijene goriva širom Federacije BiH

Federalno ministarstvo trgovine primilo je danas do 12 sati više od 200 obavijesti o promjeni cijena naftnih derivata i sve obavijesti se odnose na sniženje cijena za 0,05-0,15 KM po litru.

Ove obavijesti i dalje pristižu u Ministarstvo i moguće ih je elektronski dostavljati u web aplikaciju Federalnog ministarstva trgovine do 23:59 sati, s tim da iste stupaju na snagu odmah od ponoći, naveli su iz Ministarstva.

U skladu sa Zaključkom Vlade Federacije BiH iz 2018. godine, Federalno ministarstvo trgovine redovno održava sastanke s udruženjima distributera naftnih derivata i predstavnicima Naftnog komiteta BiH, te sa navedenim predstavnicima Ministarstvo ima kontinuiranu komunikaciju, koja je dodatno intenzivirana ovoga tjedna, prenosi Klix.ba.

U navedenoj komunikaciji se analizira situacija na tržištu derivata u cilju osiguranja ekonomski opravdane marže sadržane u maloprodajnoj cijeni. Činjenica je da je zbog pandemije koronavirusa u FBiH, proglašeno stanje nesreće, a pandemija je prouzročila globalni pad ekonomskih aktivnosti i pad cijene sirove nafte na svim svjetskim burzama i u konačnici i pad rafinerijskih cijena u regiji, kazali su iz resornog ministarstva.

Ovim će se konkretizirati veći stupanj odgovornosti distributera u pogledu formiranja cijena, čija bi visina realno trebala biti ispod 2 KM po litru derivata. Napominjemo da je na velikom broju benzinskim crpki u Federaciji BiH maloprodajna cijena značajno niža od cijena tih derivata zemalja u regiji (1,71 do 1,91 KM/litru), dodali su.

Ako želite saznati točne cijene na svim benzinskim crpkama u FBiH to možete učiniti putem mobilne aplikacije Federalnog ministarstva trgovine “FMT FBIH OIL INFO” koja je dostupna na platformi Google Play Storea.

Mobilna aplikacija svim građanima pruža pravovremenu informaciju o cijenama goriva na svim benzinskim crpkama u FBIH, poredanih od najniže do najviše cijene.

Gorivo u BiH prvi put skuplje nego u Hrvatskoj

(www.jabuka.tv)


25 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.