Od rujna veće mirovine u FBiH

Na inicijativu premijera Federacije BiH Fadila Novalića, u petak je u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu održan sastanak s direktorom Federalnog zavoda MIO Zijadom Krnjićem i predstavnicima dvije federalne udruge umirovljenika sa sjedištima u Sarajevu i Mostaru Redžom Mehićem i Ivanom Kožulom te njihovim suradnicima.

Federalni premijer obavijestio je predstavnike umirovljenika da će biti usklađene sve mirovine, izuzev onih najviših, za ovu godinu, i to za 2,8 posto.

Ovo uvećanje proizlazi iz članka 79. Zakona o MIO, a bit će isplaćeno 5. rujna ove godine za mjesec kolovoz. Tada će umirovljenici u Federaciji BiH dobiti i retroaktivnu isplatu uvećanja od 1. siječnja 2020. godine.

Dogovoreno je i da do kraja rujna ove godine budu usuglašene izmjene i dopune Zakona o MIO, kojim će, između ostalog, biti riješeno i pitanje izvanrednog usklađivanja mirovina.

Umirovljenici su se pokazali kao faktor stabilnosti tijekom situacije izazvane pandemijom koronavirusa. Mi smo davno kazali da ćemo na svaki način štititi ovu populaciju. Takozvani korona zakon prestaje vrijedit 31. srpnja i zato smo u mogućnosti da s mirovinom za kolovoz počnemo isplatu uvećanih mirovina za 2,8 posto u skladu sa Zakonom o MIO. Mi smo i dosad surađivali veoma korektno i moj i stav ove Vlade je uvijek bio da provedemo dogovoreno s vama, ali da to bude na realnim osnovama kako bi bilo i ispoštovano. Novi zakon o MIO je definitivno velika prednost i koja god Vlada da dođe i tko god bude na čelu Zavoda MIO, vi umirovljenici ste osigurani zakonom, kazao je premijer Novalić.

Direktor Krnjić je podsjetio da je dosad ispoštovan svaki dogovor s umirovljenicima te naglasio potrebu izmjena i dopuna Zakona o MIO, podsjetivši da je i prilikom usvajanja u Parlamentu FBiH zaključeno da će biti praćena njegova provedba i u skladu s tim, pripremane korekcije.

Moramo svi biti svjesni da ni novi zakon nije mogao drastično uvećati mirovine, ali da je postavio temelje za njihovo kontinuirano i realno povećanje. Bitno je da je naš mirovinski sustav na zdravoj osnovi, kazao je Krnjić.

Predstavnici umirovljenika su premijeru Novaliću i direktoru Krnjiću ukazali na status umirovljenika od kojih većina, kako su istaknuli, žive od minimalne mirovine, ali ipak uredno plaćaju sve svoje obaveze. Naglasili su da njihovoj populaciji Zakon o MIO daje veliku sigurnost u redovnoj isplati mirovina, ali i da su neophodne određene izmjene i dopune, posebno one vezane za članove koji reguliraju izvanredno usklađivanje.

Odlazimo odavde veoma zadovoljni jer možemo reći da ispunjavate ono što ste nam i obećali. I vama i Vladi FBiH dajemo veliku podršku. Iako je “korona-zakonom” bilo suspendirano usklađivanje mirovina koje evo sad možemo najaviti, značajno je bilo da ste kroz taj isti zakon dali jamstvo isplata mirovina na dostignutoj razini. To je nama značilo puno,  kazao je Mehić.

Od stupanja na snagu novog Zakona o MIO 1. ožujka 2018. godine, izvanredno su usklađene stare mirovine za deset i pet posto, sve minimalne mirovine, a zatim je uslijedilo i njihovo redovno usklađivanje, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.

(www.jabuka.tv)

23 komentara

 • Treba povećati minimalne mirovine,zajamčene mirovine za četrdeset godina rada ali i sve mirovine do 1000 KM jer na ovako male mirovine desetak maraka je povećanje .
  Sa ovakvim mirovinama ne može se ni hraniti a di je ostalo.

 • Hitno na ulice,radi sebe i naše djece,povećati će za 10 km,sramota i grijeh neupanćen.A njihovi džepovi ko vreća bez dna.Narode otvori oči,teško je kad ti djeca moraju davat da samo preživiš.Nisu ni djeca kao nekad dok je bio strah Božiji,i oni u ovakvom okruženju,izgubiše moral.

  • Pod hitno na ulice zbog svega sta su nam uradili sta nam rade i sta jos planirajuuuu…sve dok dobro suti zlo vlada i vladace…. DOSTA VAS JE VISE LOPOVI.MANIPULATORSKI…..sve vam zapalit i stuc u temelj i pokretnu i nepokretnu ..imovinu…. 215 km test u mostaru na covid…mrrrrsss….

 • Od 370km jedan umirovljenik nemože životi mjesec dana jedno ako se prislonio uz obitelj ili uz nekoga da ga pomaže.

   • Slažem se i radi toga postoji obitelj a može i drugačije .Po dosta stvari se približavamo eu mogli bi i pomaknuti prema gore i sa mirovinama .Vidite dosta naši žena zarađuje u osoba koje su u mirovini u Njemačkoj.

    • Anonimno u 6:52 ako si radila 40 godina i dobila tu jadnu mirovinu sa 65 godina života da li možeš raditi i zarađivati u Njemačkoj i za predpostaviti he da nemaš roditelje koje moraš uzdržavati?
     A ako si mlad ,tko zna kako i za koliko rada i uplata dobio-la mirovinu od 370 KM ili više možeš ti raditi u kamenolome a kako ne bi mogao u Njemačkoj.

 • Stvarno je ovo dno dna.Sramota i grehota.Imaju li ovi ljudi dusu i srce a tek obraz i karakter.Staoni misle kako covjek zivi s tom mirovinom.,ko cuko u kuci cami.Evoimam mirovinu minimalnu,struja skoro sto km,voda 5o,jer poim bascu,smece 16 km i saberi i oduzmi od 371 km pa izvoli zivi.Sram vas i stid bilo.Zar je vas zivot vredniji od mog ili bilo kog penzionera.Da mu ko ne pimogne davno bi crknula ko napusteno pasce.Dubrad jedna lopovska,boite li se boga,mislite lu mrit.Jedino je i ta smrt pravedna i ista svakom 2 m…

 • dignu deset maraka i hvale se sa time bože imalite da prosvijetliš pamet ovim što se hvale ovim pa ovo nema ni u tanguziji u nekih mirovine veće nego u radnika plate tko će to zaradjivati ovo grupa trutova kroji pravila

 • Viša dobiju skrbi migranti od jadnih umirovljenika!
  I to sve krivnjom poslodavaca i Mirovinskog.
  Povećati mirovinu desetak maraka je sramota i za čuti.

 • Znas sta možeš sa deset maraka ,možeš svašta, treba minimalne mirovina povećati kako to mehic ne traži, ko njega izabrao za predstavnika penzionera,šta mu kažu to odradi

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.