Od rujna minimalna i zajamčena mirovina u FBiH uvećat će se za 2,8 %

Umirovljenici koji mirovinu primaju iz federalnog proračuna još će u kolovozu primiti dosadašnje iznose mirovina, a već u rujnu slijedi povećanje.

Tako će najniža mirovina ubuduće, umjesto sadašnjih 371,77 KM, iznositi oko 381 KM. Rast će i tzv. zajamčena mirovina, koja trenutačno iznosi 465,87 KM, piše Večernji list BiH.

Redovito uvećanje

Uvećana za 2,8 posto, koliko je najavljeno iz Vlade Federacije BiH, ova mirovina ubuduće će iznositi 478,91. I sve ostale mirovine, izuzev najviše, koja u Federaciji BiH već godinama iznosi 2.174,48 KM, u rujnu će biti uvećane za 2,8 posto. Riječ je o redovitom uvećanju koje proizlazi iz članka 79. Zakona o MIO. Nedavno je o ovoj temi održan sastanak premijera Federacije BiH Fadila Novalića s ravnateljem Federalnog zavoda MIO Zijadom Krnjićem i predstavnicima dviju federalnih udruga umirovljenika sa sjedištima u Sarajevu i Mostaru, Redžom Mehićem i Ivanom Kožulom i njihovim suradnicima.

Novalić je tom prilikom prisutne upoznao s aktivnostima Vlade glede rješavanja problema umirovljenika te im rekao kako će redovito uvećanje, koje je dosadašnjih godina rađeno u travnju, biti napravljeno u kolovozu, isplaćeno s mirovinama 5. rujna ove godine.

Tada će umirovljenici u Federaciji BiH dobiti i retroaktivnu isplatu uvećanja svih mirovina od 1. siječnja 2020. godine, objasnio je Novalić.

U praksi to znači da će umirovljenik koji prima najnižu mirovinu u Federaciji BiH u rujnu dobiti 453 KM (381 mirovine plus 72 KM zaostataka), umirovljenik koji prima zajamčenu mirovinu, uz 478,91 KM mirovine dobit će i 91 KM zaostataka od prvog mjeseca. Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruga umirovljenika FBiH, najavio je još jedno uvećanje mirovina do kraja godine. Naime, on ističe kako će udruge umirovljenika od Vlade Federacije BiH tražiti do kraja godine još jedno usklađivanje mirovina.

Koliko je dosad iznosilo

Pri donošenju “koronazakona” umirovljenici su bili oštećeni za redovito usklađivanje mirovina, koje je trebalo biti 15. travnja. Sada je Vlada FBiH odlučila po prestanku važenja zakona 31. srpnja, umirovljenicima isplatiti ono što im pripada. Umirovljenici su to primili s olakšanjem, ali nije to stimulacija ni neka nagrada. Dobili smo samo ono što nam pripada, govori Mehić.

On je ovom prilikom podsjetio na zaključke Skupštine umirovljenika.

Imamo zaključke s naše sjednice Skupštine gdje i dalje tražimo izvanredno usklađivanje mirovina do kraja godine jer smo u ogromnom zaostatku. Naime, prije donošenje Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, koji je trenutačno na snazi, četiri godine nije bilo nijedno povećanje mirovina, tako da smo spomenuti Zakon o MIO 1. ožujka 2018. godine dočekali s veoma niskim mirovinama, objasnio je Mehić.

Da bi moglo doći do izvanrednog povećanja mirovina, govorilo se i na spomenutom sastanku premijera Novalića s predstavnicima umirovljenika.

Dogovoreno je i da do kraja rujna ove godine budu usuglašene izmjene i dopune Zakona o MIO kojima će, između ostalog, biti riješeno i pitanje izvanrednog usklađivanja mirovina, zaključeno je na spomenutom sastanku održanom prošlog mjeseca.

Valja reći kako su dosadašnja izvanredna usklađivanja mirovina iznosila pet i deset posto. Podsjetimo, od redovitog uvećanja mirovina izuzeti su umirovljenici koji primaju najviše mirovine, kao i umirovljenici koji su mirovinu ostvarili u ovoj godini.

(www.jabuka.tv)

16 komentara

 • Sram vas bilo ovo nije uvećanje nego u usklađivanje troškova i to za pola tj.2,8 % što iznosi bijednih desetak,petnaestak maraka a umirovljenici odradili 40 godina i sa 65 godina nemaju ni za hranu i lijekove.
  Svi se sramit trebamo šta se radi od umirovljenika.

 • Svaku vecer fratri na devetnicama pricaju o vapijucim grijesima u nebo.
  A ti je i ovo da ljudi nakon 45 god staza i 65 god starosti, koji su odradili svojim zivotom, i izdvajali od svojih placa, imaju za mirovinu socijalnu pomoc.
  Jadan ti je onaj ko je radnicima zakinuo njihovo.
  Bog sve vidi

 • Daj boze da progledaju i vide sta nam se desava unistise sve jadna zemlja penzionera mismo nekako zaradili sto nasa djeca i potomci sutra doce vrjeme kad ce te se i vi osebi zabavit ima nesto vrjednije od novca nemjeri se postotDragakom vec djelom

 • I ne bi ništa od usklađenja mirovina od 2-3% sa troškovima života u iznisu od 50%od trkškova ,
  a nije to povećanje mirovina. .
  Najlakše je uzeti umirovljenicima na sramotu svih.

 • Povećavate u postocima?! Kako vas nije sram?! To odgovara samo vama koji donosite ove zakone…stidite se ako imalo obraza imate,ali sam siguran da će vam to kad- tad izići na nos

 • Povećavate u postocima?! Kako vas nije sram?! To odgovara samo vama koji donosite ove zakone…stidite se ako imalo obraza imate,ali sam siguran da će vam to kad- tad izići na nos

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.