Od petka strože granične kontrole na ulazu u zemlje EU

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je u četvrtak novinarima u Sarajevu da bh. institucije posjeduju sva saznanja u vezi s detaljnijim kontrolama na graničnim prijelazima što može prouzročiti određene gužve, ali je podvukao da se ništa posebno neće mijenjati za bh. građane.

“I do sada je prema građanima zemalja koje nisu članice Europske unije bio manje ili više takav način kontrole. Svaka osoba i putna isprava je kontrolirana, dok su građani zemalja Europske unije na lakši način prolazili granice te će se sada ovo odnositi na sve građane” podsjetio je Mektić.

Primjena usvojenih amandmana na Zakon o schengenskim granicama za sve putnike počinje od 7. travnja te se očekuju duža zadržavanja na graničnim prijelazima Hrvatske i Slovenije, upozoreno je ranije iz BIHAMK-a.

Uredbom (EU) 2017/458 Europskog parlamenta i Vijeća od 15. ožujka mijenjaju se trenutno važeći standardi obavljanja kontrola na granicama, a to se posebno odnosi na građane Europske unije.

Do sada je bilo dovoljno da pripadnici granične policije obave osnovnu kontrolu ovih putnika brzom i jednostavnom provjerom validnosti putnih dokumenata građana Europske unije.

Sada će se njihovi dokumenti morati provjeriti u bazama podataka i to Schengenskom sustavu informacija (SIS), Interpolovoj bazi podataka ukradenih i izgubljenih putnih dokumenata, te državnoj bazi podataka za ukradene, zlouporabljene, izgubljene i oštećene putne dokumente.

(Fena)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.