Od pet općina, Široki Brijeg je najskuplji!

Dok cijene životnih namirnica u BiH, barem onih osnovnih za život, uglavnom ne zaostaju za onima u zemljama Europe, plaće i mirovine i po nekoliko su puta manje od europskih. Doda li se tome, da je stopa nezaposlenosti također dvostruka u odnosu na Europu, nije ni čudo, što je rasprava o cijenama najčešća na “tapetu”, u razgovoru među kućanicama, ali i svim drugim, piše Večernji list.

Široki najskuplji

Pokazatelji Federalnog ministarstva trgovine, uglavnom zaključuju da je Široki Brijeg, mjesto gdje se najviše izdvaja za hranu, ali i za usluge. Rame uz rame njemu je i hercegovačko središte Mostar, koji prema svim istraživanjima slovi za najskuplji grad u Federaciji Bosne i Hercegovine. Na začelju se nalaze Travnik i Zenica kao najjeftiniji gradovi u Federaciji, dok su cijene životnih namirnica nešto niže u RS-u, ali manje su i plaće i mirovine. Istraživanje, koje je proveo Večernji list, uglavnom je pokazalo kako su navodi istiniti. Od šest proizvoda, koliko je bilo na provjeri u pet gradova FBiH, Široki Brijeg je dominirao skoro u svim artiklima. Slijedi Mostar, Grude, pa Ljubuški, a na dnu je Vitez. Cijene nekog proizvoda u istom gradu su u velikom rasponu, razlikuju se za tridesetak i više posto. Cijena proizvoda ovisi i o trgovini u kojoj se kupuje, ali i od proizvođača. Pored provjere cijena, naše novinare je zanimalo što prosječni kupac misli o visini cijena i kako se oni nose s istim. Svi su jedinstveni. Tvrde kako su cijene previsoke, te da sve teže izlaze na kraj s nabavom hrane. Ističu i kako se ne može stati u kraj cijenama, kriveći za to uglavnom trgovce i visoke marže.

U stalnom porastu

-Ove cijene osnovnih životnih namirnica je nemoguće upamtiti jer se svakodnevno mijenjaju. Ja mislim da su trgovačke marže glavni krivci za stalna poskupljenja, tvrde anketirani, dodajući, kako su trgovačke marže glavni krivci za stalna poskupljenja. Pojedinci tvrde, vjerojatno su u pravu, da će cijene hrane i dalje rasti, obrazlažući time kako nestaje malih proizvođača hrane, a nakupci “kolo vode”. Sudeći po izjavama, u svim mjestima vlada jurnjava za niskim cijenama, dok je kvaliteta sve manje važna, važno je platiti manje maraka. Tek oni rijetki, nemaju primjedbu na cijene, ističući kako im je važna kvaliteta, odnosno tipujući na domaću hranu. – Prihvatljive su mi cijene domaćih proizvoda, jer znam da kupujem kvalitetnu robu, tvrdi anketirani. -Po meni je problem roba iz uvoza koja je nešto jeftinija, ali i upitne kvalitete, neki su od odgovora po kojima se vidi da se cijeni domaće. Neki opet žale poljoprivrednike. – Ljudi su potpuno zanemarili poljoprivredu, polja su nam zapuštena i zato je došlo do ovolikog rasta cijena. Trgovci znaju što je najpotrebnije ljudima i vješto koriste takvu situaciju, kažu anketirani, piše Večernji list.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

  • meni ne smeta, s obzirom da je u Širokom daleko veća prosiječna plaća nego u ostalim gradovima… buniti se jedino mogu mostarci jer je u njih jednako skupo a kupovna moć im je dosta manja.
    zamisli samo našu plaću u Vitezu,pa čovijek bi živio kraljevski 😀

  • nije da i kod nas cvjetaju ruže, ali ja znam ljude koji rade za 200-300km po Bosni, tako da… kod nas i prodavačice na kiosku imaju više :/ nije ni kod nas bajno, ali iako je skuplje, kupovna moć je puno bolja…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.