Od mobilizacije iz Rusije pobjegao u BiH, spasili ga franjevci

Brojni migranti su proteklih godina prolazili kroz našu zemlju, neki su tu i ostali, ali ih u Visokom nije bilo u tako velikom broju.

Nakon što je počeo rat u Ukrajini, spas od ratnih razaranja u našoj zemlji su nalazili pojedini Ukrajinci, dok su se državljani Rusije najčešće za “preseljenje” odlučivali za Srbiju, pa je tako odjeknula vijest kako je u Visokom pronađen Rus koji je bježeći od mobilizacije spas pronašao u BiH.

Odakle u Visokom

Odakle baš u našoj zemlji, odakle u Visokom i na koji način je završio u Samostanu Svetog Bonaventure u Visokom pokušala je saznati ekipa “Avaza” na licu mjesta, kod visočkih franjevaca poznatih po dobroti i po tome što će svakome u nevolji pomoći.

Prošle subote ujutro oko 6 sati obilazeći oko samostana naš fra Ivan je na klupi pronašao momka koji je bio mokar, dezorjentiran, preplašen i od hladnoće skoro da je preminuo. Prebacili smo ga u naše prostorije, ugrijali ga, pružili mu prvu pomoć, dali hranu i odjeću, a nakon tog prvog šoka od njega smo tek uspjeli saznati da je iz Rusije i da je ovdje pokušao pronaći spas od mobilizacije i odlaska u ratne strahote, pričaju iz samostana u Visokom.

Uslijedile su zakonske procedure, prijava policiji i nadležnim službama, pa je tako Rus nakon nekoliko dana provedenih među franjevcima i u toplini njihovog doma, jučer ujutro prebačen u Imigracijski centar na dalje postupanje.

Nije govorio engleski jezik, teško smo komunicirali na ruskom, pa smo dobili prevoditelja. Mi po zakonu ljude bez dokumenata i prijave možemo kod sebe ostaviti 3-4 dana, a nakon toga se u sve uključilo i Veleposlanstvo Ruske federacije u BiH na čije insistiranje je ovaj momak jučer i prebačen u Imigracijski centar, kazali su visočki franjevci.

Čovjek je iz Sant Petersburga

Avaz je pokušao saznati i o kome je riječ, kako se našao u Visokom i našoj zemlji.

Čovjek je iz Sant Petersburga, rođen je 1990.godine i kako nam je kazao on je elektroinžinjer. Bio je izuzetno uplašen, jako malo je razgovarao, ali na svu sreću pronašli smo ga u krugu našeg samostana, jer ne možemo ni zamisliti šta bi mu se dogodilo da je još nekoliko dana lutao našom zemljom, rekli su.

Pretpostavljamo da su ga ovdje doveli ljudi koji prebacuju migrante, jer nam je kazao kako je avionom doputovao u Sjevernu Makedoniju, a odatle su ga dva čovjeka preuzela da ga prebace do najbližeg konzulata ili ambasade, i vjerojatno kad su ga doveli u kasnim noćnim satima pred našu zgradu, kazali su mu da je riječ i nekoj ambasadi ili konzulatu, otkrili su u Samostanu svetog Bonaventure.

Na kraju su kazali i kako je prilikom odlaska uspio se zahvaliti na pomoći, na tome što su mu spasili život i na prijemu i tome kako su ga franjevcu pazili.

Mi svakog siromaha i čovjeka u nevolji primimo kod sebe, smjestimo ga, nahranimo, pomognemo koliko možemo, jer i mi živimo od dobrote drugih ljudi, kazali su visočki franjevci.

(www.jabuka.tv | Foto: Avaz)

2 komentara

  • Svaka čast franjevcima. Da je potražio smještaj kod onih Porfirijevih, već bi ga transportirali natrag u Rusiju kojom drma novi Staljin – tj. kučkin sin Putin.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.