Od misterioznog sindroma oboljelo 100 službenika CIA-e i članova njihovih obitelji

Oko 100 službenika CIA-e i članova njihovih obitelji nalazi se među 200-tinjak američkih dužnosnika oboljelih od mistrioznog havanskog sindroma, rekao je u četvrtak direktor CIA-e William Burns.

Burns, kojeg je američki predsjednik Joe Biden kao prvog karijernog diplomata postavio na čelo CIA-e, rekao je u intervjuu za javnu radiopostaju National Public Radio da je pojačao napore svoje agencije kako bi utvrdi uzrok sindroma koji se manifestira kroz migrenu i vrtoglavicu.

Potvrdio je da je, među ostalim koracima, zadužio višeg časnika koji je nekada vodio lov na Osamu bin Ladena da vodi radnu skupinu koja istražuje sindrom, a utrostručio je i veličinu medicinskog tima koji sudjeluje u istrazi.

Agencija je također skratila, s osam na dva tjedna, vrijeme koje osobe povezane s CIA-om moraju čekati na prijem u Nacionalni vojno-medicinski centar Walter Reed, rekao je.

Mislim da je duboka obveza bilo kojeg čelnika da se brine o narodu i to sam odlučan učiniti, rekao je Burns za NPR u prvom intervjuu otkako je u ožujku postao direktor CIA-e, prenosi Hina.

Misteriozna bolest ponovno u Bijeloj kući, istražuju se novi slučajevi

Havanski sindrom, sa simptomima poput vrtoglavice, mučnine, migrene i propusta u pamćenju, tako je nazvan jer je prvi put zabilježen kod američkih zaposlenika u veleposlanstvu na Kubi 2016.

Burns je podsjetio da je američka Nacionalna akademija znanosti u prosincu potvrdila kako je vjerojatna teorija da sindrom uzrokuju zrake “usmjerene energije”.

Postoji “vrlo jaka mogućnost” da je sindrom namjerno uzrokovan i da bi Rusija mogla biti odgovorna, rekao je Burns, suzdržavši se od konačnih zaključaka do okončanja istrage.

”Sindrom Havana”: Objavljen uzrok misterija kojim je pogođeno više od 40 diplomata

(www.jabuka.tv | Foto: Reuters)
4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.