Od karcinoma pluća u BiH godišnje oboli 1.500 osoba

U Općoj bolnici Tešanj prošlog je vikenda upriličen stručno-znanstveni skup “Pulmološki dani“, koji je okupio eminentne medicinske stručnjake s prostora bivše Jugoslavije.

Ovogodišnje teme pulmoloških dana su bile tumori i upalne bolesti pluća, te kronična opstruktivna bolest pluća koja je na četvrtom mjestu u svijetu kao razlog obolijevanju i smrtnosti.

Karcinom pluća zauzima prvo mjesto i predstavlja najčešći uzrok smrti od malignih oboljenja, a svake godine od ove bolesti u svijetu oboli više od 1,6 milijuna ljudi, dok u BiH godišnje oboli oko 1.500 osoba.

Direktor Opće bolnice u Tešnju dr. Hasan Škiljo naglasio je da je cilj i nastaviti okupljati stručnjake iz regije i Europe, da bi se doprinijelo edukaciji medicinskih radnika, pa tako i prevenciji, diijagnosticiranju i liječenju plućnih bolesti. Jedan od osnivača ovog edukativnog događaja dr. Rifat Sejdinović podsjetio je da je prije sedam godina zbog razmjene iskustava, znanja i edukacije realizirana ideja o okupljanju stručnjaka iz respiratorne medicine.

Od tada je realizirano sedam skupova i tri škole spirometrije Europskog udruženja pulmologa (ERS) koju je do sada pohađalo više od 100 polaznika iz regije i Europske unije.

U okviru ovogodišnjih pulmoloških dana na trećoj ERS-ovoj školi spirometrije, čiji su organizatori Opća bolnica Tešanj i Institut za plućne bolesti Vojvodine iz Sremske Kamenice, 48 polaznika je dobilo certifikate Europskog udruženja pulmologa, koji važe u cijelom svijetu.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.