Od Etiopije do Ukrajine: Kako je Live Aid postavio standarde za humanitarne koncerte

Live Aid koncert koji se održao 13. srpnja 1985. godine smatra se jednim od najvećih humanitarnih koncerata u povijesti.

Održan je na stadionima u Londonu i Philadelphiji, a na njemu su nastupili neki od najvećih svjetskih glazbenika poput U2, Queen-a, Elton John-a, Davida Bowie-a i mnogih drugih. Cilj koncerta bio je prikupiti novac za gladne u Etiopiji i podići svijest o njihovoj teškoj situaciji.

Uspješnost Live Aid koncerta 1985. godine je zapanjujuća – prikupljeno je više od 125 milijuna dolara za gladne u Etiopiji, a koncert je ujedno postavio i visoke standarde za sve buduće humanitarne koncerte.

Više od tri desetljeća kasnije, u lipnju 2023. godine, planiran je novi Live Aid koncert, ovaj put za pomoć Ukrajini i njenim građanima koji su pogođeni ratom. Koncert će se održati u Kijevu, a na njemu će nastupiti neki od najpoznatijih ukrajinskih i svjetskih glazbenika. Cilj koncerta je prikupiti novac za pomoć u obnovi Ukrajine nakon rata i pomoći žrtvama koje su pretrpjele razaranja i gubitke.

Iako novi Live Aid koncert neće biti tako velik kao onaj iz 1985. godine, očekuje se da će imati veliki utjecaj i privući veliki broj ljudi. U oba slučaja, cilj humanitarnog koncerta je pomoći onima kojima je pomoć potrebna, a Live Aid koncerti su pokazali da glazba može biti snažan alat u postizanju ovog cilja.

Izdvajamo ove nastupe koji su ostavili neizbrisiv trag u povijesti:

Novi Live Aid koncert bit će posvećen Ukrajini

(www.jabuka.tv | Foto: Le Monsieur de le Coin Bureau)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.