Od četvrtka bez roaminga na Zapadnom Balkanu

Glavna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) Majlinda Bregu kazala je da je 1. srpanj povijesni dan za regiju budući da će tada biti ukinuti troškovi roaminga, ali to je samo prvi korak u onome što namjeravaju uraditi.

Ono što smo uspjeli uraditi s cijenama roaminga, nadamo se da ćemo uspjeti i s ljudima i gospodarstvenicima na Balkanu.

Naporno radimo na otvaranju granica, ukidanju tarifa, povećanju trgovine i to ne samo kada su u pitanju troškovi roaminga, već i kada su u pitanju građani tako da mogu putovati i raditi bez ograničenja. U četvrtak ćemo biti mnogo bliže našim zajedničkim regionalnim ciljevima, rekla je Bregu.

Podsjetila je da je to ujedno bila i njena uvodna rečenica na Digitalnom summitu Zapadnog Balkana održanom u Beogradu 4. travnja 2019. godine na kojem je zapadnobalkanska šestorka potpisala novi Regionalni sporazum o smanjenju cijena roaminga.

Ne trebam ni govoriti koliko smo mi u Vijeću za regionalnu suradnju ponosni jer smo bili neizostavan dio ove uspješne priče. Svima vam je poznat taj osjećaj. Cijenimo posvećenost svih u ostvarivanju ovog cilja. Od lidera šest ekonomija zapadnog Balkana, Europske komisije, do domaćih regulatornih organa i mobilnih operatera, naglasila je Bregu.

Sporazum je bio postupan proces, ali je koristio svim građanima, jer je sam prijelazno razdoblje donijelo smanjenje troškova roaminga u cijeloj regiji do 96 posto, a potom i njihovo potpuno ukidanje 1. srpnja 2021. godine za građane zapadnog Balkana gdje god da putuju unutar regije. Primjena Sporazuma vodi i korak bliže ka smanjenju cijena roaminga između zapadnog Balkana i Europske unije, jer je njegova provedba bila preduvjet za smanjenje troškova roaminga s državama članicama EU kroz konkretne i vremenski ograničene mjere.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

  • Je..o vas roaming. Sta je sa granicom Hrvatske. Bitno je da dobrocinitelj moze na kosarku u split da se uslika s malokrvnim

  • Ovi u Eronetu će poludit. Ukidanjem rominga bit će manje love. Kako sad davati dobre plaće tatinim sinovima, partijskim HDZ kadrovima i ostalim uhljebima kojih se nakotilo na stotine i tisuće u ovoj tvrtki? Kako, pitam vas?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.