Od 84 kandidata u XI. izbornoj jednici tek njih 13 ima prebivalište u BiH – Jabuka.tv

Od 84 kandidata u XI. izbornoj jednici tek njih 13 ima prebivalište u BiH

Nevenko Barbarić

Službena predizborna kampanja za parlamentarne izbore u Hrvatskoj koji će se održati 8. studenog je otpočela, a očekuje se žestoka bitka za svaki glas između “Domoljubne koalicije” i “Hrvatska raste”. Prema svim relevantnim istraživanjima, razlika između dvije koalicije je tek tri do četiri zastupnika, dakle obje će morati u postizborne koalicije ako žele na vlast.

Iako daleko od toga da će biti presudno i tri mandata koje dolaze u Sabor RH od glasova Hrvata iz BiH, iseljeništva i dijaspore neće biti nebitna. Zbog toga će u broju za glasove u XI. izbornoj jedinici čak 11 listu, koje je u četvrtak potvrdilo Državno izborno povjerenstvo RH.

Ono što je vrlo zanimljivo je da se na listama nalazi vrlo malo onih koji zaista i žive u BiH. Naime, od ukupno 84 kandidata koja se nalaze na listama za XI. izbornu jedinicu tek njih 13 ima prijavljeno prebivalište u našoj zemlji. Ono što pak treba istaknuti, vrlo veliki broj kandidata je rođen ili vuče porijeklo iz BiH.

Prebivališta kandidata

DIP RH je službeno objavio sve liste, i sve kandidate s osnovnim podacima (matični broj, datum rođenja i prebivalište). Tako primjerice na listi A-HSP-a niti jedan kandidat nema mjesto prebivališta u BiH (jedan iz Njemačke ostali svi iz Hrvatske). Na listi koalicije stranke okupljene oko Milana Bandića (u koaliciji je i stranka Ljube Jurčića) nositeljica liste Ivana Buntić je s mjestom prebivališta u Ljubuškom, kao i Antonio Bandić u Grudama, a svi ostali su u Hrvatskoj.

Ono što je zanimljivo, i na listi koalicije stranka okupljenih oko HDZ-a RH (“Domoljubna koalicija”), od 14 kandidata samo njih petero je s prebivalištem u BiH, ali na prva četiri mjesta trojica su od njih (Božo Ljubić prvi, Nevenko Barbarić treći, Željko Raguž četvrti). Na listama koalicije HKS-HOS-HSP (koalicija “Spremni”) od šest kandidata nitko nema prebivalište u našoj zemlji. Istovjetna je situacija s listama MOST-a, ORaH-a, koalicije “Uspješna Hrvatska” (Čačić-Josipović).

Kada je u pitanju lista U ime obitelji-Projekt Domovina, od devet kandidata prebivalište u BiH ima samo Marija Suša iz Livna. Nadalje, koalicija HKDU-HDS-ND na listi za XI. izbornu jedinicu nema ni jednu osobu s prebivalištem u BiH, dok od sedam kandidata na Nezavisnoj listi-Vesna Pinjuh gotovo svi imaju prebivalište u našoj zemlji. Zaključno, Socijalistička radnička partija RH na svojoj listi za BiH, iseljeništvo i dijasporu nema nikog s prebivalištem u BiH.

Liste A-HSP, SRP-a, HKDU-HDS-ND

Dnevni list je prvi u Bosni i Hercegovini donio svih 11 lista koalicija, stranaka i nezavisnih kandidata koji će se natjecati za naklonost birača u XI. izbornoj jedinici. Imali smo i nositelje te imena svih kandidata za osam listi, dok su tri liste bile nedostupne po potvrde Državnog izbornog povjerenstva RH. Autohtona Hrvatska stranka prava RH na listi za BiH, iseljeništvo i dijasporu ima ukupno sedam kandidata, a to su Darko Tolić, Marko Škaričić, Nevenka Pintar, Zlatko Gudelj, Zdeslav Rajić, Renko Kirigin te Matija Hemetek.

Listu za XI. izbornu jedinicu ima i Socijalistička radnička partija Hrvatske, a na njoj se nalaze Milan Vasiljević, Bora Didulica, Goran Stojaković, Spasenije Dokmanović, Radisav Aleksić, Đuro Livun. U XI. izbornoj jedinici okušati će se i koalicija Hrvatska kršćanska demokratska unija –

Hrvatska demokratska stranka – Nacionalni demokrati, a na listi su im Romeo Pavlić, Marina Cvitan, Lana Majić, Katarina Tomas, Marin Grdović, Luca Jahić, Zvonimir Boban. Ovdje ćemo navesti i cjelokupnu listi Nezavisna lista-Vesna Pinjuh, koju nosi Vesna Pinjuh, a slijede Ivan Tokić, Jurica Grgić, Mira Zelčić, Velimir Čečura, Martina Romić te Josip Leko.

(Dnevni list)


6 komentara

  • Kako na listi može biti Bože LJubić koji je uzeo novac od Sanadera da razbije HDZ-u u BiH-ni,koji je u tome djelom i uspio,formiro HDZ-1990,Bio u vlasti u ZHŽ-ji sa Jurišićem i Lijanom i na Federalnoj i on opet podoban hrvat i veliki HDZ-ov kadar.Jebeš takvu politiku. Klempo kako te nije stid više,tebe i tvog brata Mariofila najvećeg ljigavca, muntati,krasti i varati hrvatski narod,idi u mirovinu i sjaši te nam više sa grbače.Dajte nam mlađe ljude pismene i ne korumpirane,koji sa vama nisu imali dodira nikakvog..

  • To je dobra poruka kao Ljubić, napad na HDZ, rascipi ga, pravi štetu i ne boj se za karijeru, bićeš u Saboru. Koji li su kriteriji bili za listu Bože dragi?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.