Od 2014. godine ponovno skuplje cigarete u BiH

Prosječna cijena kutije cigareta u BiH, po statističkim podacima, sada košta 2,74 marke. Duhan je u odnosu na mjesec svibanj prošle godine poskupio za 7,5 posto, dok je u odnosu na prosječnu cijenu iz 2010. skuplji za čak 35,5 posto. Novi udar po džepu građana stiže, barem za pušače.

Oni će zbog povećanja trošarina na cigarete u sljedećoj godini odvajati više novca. Od 2014. doći će do sigurnog poskupljenja cigareta jer se minimalna trošarina povećava, a formirana radna grupa u Upravi za neizravno oporezivanje (UNO) BiH priprema izmjene i dopune Zakona o trošarinama u smislu usklađivanja oporezivanja trošarina cigareta i samog duhana.

Odluka bi se trebala donijeti u listopadu ili studenom ove godine, naravno, za cijenu cigareta u 2014.

Činjenica jest da će u 2014. biti dalje poskupljenje cigareta, a to će biti sigurno do nekih 40 do 50 feninga, a kod nekih cigareta možda i više. Vidjet ćemo šta će podrazumijevati i hoće li biti usvojene neke nove izmjene i dopune Zakona o trošarinama, koje bi na neki način možda i duvan uskladile s oporezivanjem cigareta, kazao je za Nezavisne novine Ratko Kovačević, načelnik Odjela za komunikacije UNO-a.

Naime, BiH bi postupno trebala povećavati visinu trošarina na duhanske prerađevine u razdoblju od 2009. do 2014. godine, kako bi dostigla nivo od 64 eura za 1000 komada cigareta do 2014., točnije minimalnu trošarinu u iznosu od 2,60 maraka po paklici. To je bilo i utvrđeno trošarinskom politikom EU-a u trenutku usvajanja Zakona o trošarinama u BiH tijekom 2009. godine.

U međuvremenu EU je minimalnu trošarinu povećao na 90 eura za 1000 komada cigareta, odnosno na 3,60 maraka po paklici cigareta, pa je za pretpostaviti da će BiH morati i nakon 2014. godine nastaviti povećavati trošarinu na cigarete kako bi dostigli razinu minimalne trošarine u EU-u, rekao je Kovačević, te dodao kako će odluku o tome donijeti Upravni odbor UNO-a.

Što se tiče cijene cigareta, Kovačević naglašava da je u ovom trenutku teško reći koliko će cigarete kod nas poskupjeti, te dodaje kako proizvođači i distributeri mogu bilo kada u godini povećati ili smanjiti cijenu cigareta, jer je slobodno formiranje cijena, a što ujedno i zavisi o poslovnoj politici svake tvornice.

Ono što je činjenica, to je da se u svaku maloprodajnu cijenu moraju ukalkulirati važeći porezi u tekućoj godini, a to je, ako se radi o kutijama cigareta, proporcionalna trošarina u visini 42 posto maloprodajne cijene, fiksna trošarina u iznosu od 0,75 maraka u 2013. godini i PDV u iznosu od 17 posto, objasnio je.

Po njegovom objašnjenju, u skladu sa Zakonom o trošarinama u BiH na cigarete pakovane u kutije plaća se proporcionalna trošarina u iznosu 42 posto maloprodajne cijene i fiksna trošarina. Ona je u 2013. godini iznosila 0,75 maraka po kutiji i u poređenju sa 2012. kad je bila fiksna cijena 0,60 maraka po kutiji.

Kovačević nadalje naglašava kako svaka kutija cigareta koja se plasira na tržište BiH mora biti obilježena trošarinskom markicom UNO-a. Isto tako, na naše se tržište plasira i duhan za motanje, bilo prerađeni ili fino sječeni duhan, koji se oporezuje samo proporcionalnom trošarinom u iznosu od 42 posto maloprodajne cijene.

Na duhan se ne plaća fiksna trošarina kao što se plaća po kutijama cigareta. To je utjecalo na porast konzumacije duhana u BiH i na pad konzumacije kutija cigareta“, podvukao je Kovačević.

Budući da je Zakon o trošarinama u BiH u primjeni od 2009., te da Upravni odbor UNO-a svake godine donosi odluku o posebnoj i minimalnoj trošarini na kutije cigareta, čime se na početku svake godine povećava fiksna trošarina, Kovačević kaže da se stvara sve veća razlika u oporezivanju cigareta pakovanih u paklice i duhana koji se mota i puši, a što je jedan od razloga pada izdanih markica za obilježavanje kutija cigareta. Njih je ukupno (uvoznih i domaćih) u 2011. izdano više od 473 milijuna, a u 2012. 415 milijuna. Prihodi od trošarina na cigarete u 2012. iznosili su 758 milijuna maraka. (Bljesak.info)

(www.jabuka.tv)
3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.