Od 11 tisuća uvezenih novih automobila građani kupili trećinu, a ostalo tvrtke

Od skoro 11 tisuća novih automobila, koliko ih je uvezeno i prodano u BiH u 2018. godini, trećinu, odnosno 3.584 automobila su kupili građani, dok su ostale kupile tvrtke.

Tijekom prošle godine u BiH je ukupno uvezeno 10.525 novih automobila. Od toga su većinu uvezle pravne osobe, dok je tek 180 građana direktno kupilo nove automobile u inozemstvu. Kada je riječ o kupovini novih automobila u BiH, građani su kupili trećinu od ukupnog broja prodanih, točnije 3.584 vozila, piše Klix.ba.

Naime, prema podatcima do kojih je došao portal Klix.ba u BiH je od ovlaštenih autodistributera prodato ukupno 10.990 novih automobila. Trećinu od tog broja kupile su privatne osobe, a ostatak kompanije.

Za 12 mjeseci 2018. privatne osobe su kupile ukupno 3.584 nova vozila, što je 34 posto od ukupnog broja novih prodatih automobila u našoj zemlji.

Među najprodavanijim novim modelima su oni iz grupacije Škoda (Octavia), Volkswagen i to Golf i Passat, a potom slijede Peugeot, Dacia Duster, Opel Astra, Hyundai, Toyota te Renault, Mercedes, Suzuki, Citroen, Kia i sl.

Među privatnim osobama koje su prošle godine kupovale nove automobile, 180 ih je svoje ljubimce na četiri točka kupilo direktno u inozemstvu, uvezlo ih te registriralo u BiH.

Podsjetimo, u 2018. godini u BiH je ukupno uvezeno 82.905 automobila. Od toga je uvezeno 72.380 polovnih i 10.525 novih vozila. Na prvi pogled te informacije zvuče optimistično kada je riječ o ekonomiji. Ipak, činjenice pokazuju da građani uglavnom uvoze polovna vozila, dok nova kupuju uglavnom tvrtke.

U usporedbi s Hrvatskom, BiH je na prosjeku od trećine prodatih novih automobila za osobne potrebe. I Hrvatska je u prosjeku na 25 posto prodatih novih automobila privatnim osobama, ali je konkretno 2017. u Hrvatskoj prodato 50.769 novih auta, od čega su fizičke osobe kupile 12.875.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.