Očuvajte Mostarsko blato: Brza cesta izmjestit će korita rijeka i ugroziti životinje

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF uputila je komentare na Studiju utjecaja na okoliš za projekat izgradnje brze ceste Mostar – Široki Brijeg – Granica HR te iskazala zabrinutost da će jugoistočni dio Mostarskog blata s akumulacijama biti narušen.

To će se odraziti i na stanje ključne steno-endemske vrste riba, prikanac, koja trenutno obitava većinom u kanalima i gornjem sjeverozapadnom dijelu koji će presijecati buduća brza cesta. Planiranom izgradnjom premostit će se rijeka Lištica u sjeverozapadnom dijelu te je planirano izmještanje korita rijeka Crnašnice i Mokašnice.

Izgradnja buduće ceste planirana je da se pruža kroz jedini preostali očuvani dio Mostarskog blata, čime se gube vrijedna staništa ptica, odnosno najvažnija odmarališta za ptice na migraciji i najvažnija gnjezdilišta za veliki broj rijetkih i ugroženih vrsta.

Put koji presijeca polje dovest će do promjene u vodenom režimu, čime će se narušiti periodično plavljenje, što pogoduje širenju invazivnih vrsta biljaka.

S obzirom na to da je izrađena studija utjecaja na okoliš u segmentima proturječna i manjkava, iz WWF-a su uputili komentare u kojima se naglašavaju dodatne mjere za zaštitu okoliša.

Uz monitoring, koji je naveden u studiji kao jedina mjera, predlažemo da se građevinskim radovima osigura stanište na određenim dijelovima tijekom cijele izvedbe radova te da se uz pomoć biologa, ihtiologa i ribara prikanac izlovi na mjestima gdje obitava i unese na nova područja u Mostarskom blatu koja neće biti pod utjecajem radova, napomenuo je Vedran Kordić iz WWF Adrije u BiH.

Također je istaknuto da praćenje stanja vrste ne može biti mjera ublažavanja negativnih utjecaja, kao i to da je metodologija analize utjecaja kojom se opisalo da spomenuti negativni utjecaji neće biti značajni nije jasna.

Foto: Zlatko Onešćuk

Mostarsko blato ispunilo je stroge kriterije za područje od međunarodnog značaja za ptice (IBA područje) jer se svake godine tisuće ždralova, šljukarica, pataka, roda, žličarki, ptica grabljivica i drugih vrsta zadržava se u ovom polju. Mostarsko blato predstavlja najvažniju migratornu stanicu ždralova na Balkanu.

Svake godine evidentira se oko 2.500 jedinki na vlažnim livadama između Lištice i Mokašnice. Ako uzmemo u obzir da jedan broj ptica konstantno odlazi, a druga jata dolaze, stvarni broj ždralova koji prođe kroz Mostarsko blato mjeri se u nekoliko desetina tisuća jedinki, naglasio je dr. Dražen Kotrošan iz Ornitološkog društva ”Naše ptice”.

Foto: Zlatko Onešćuk

I pored značaja za ptice, kako na državnoj tako i na međunarodnoj razini, Mostarsko blato još uvijek nije zakonski zaštićeno, zbog čega se najvažnija staništa ptica nalaze pod konstantnim pritiskom i nepovratno nestaju. Očuvanje korita Lištice i Mokašnice, prirodnog vodnog režima i poplava, ključni je faktor za opstanak jedinog preostalog očuvanog dijela polja.

Očuvanju ovog područja doprinosi i projekt koji provodi Udruga Dinarica (WWF Adria u BiH), a financira Critical Ecosystem Partnership Fund, u sklopu kojeg projektni tim promatra ponašanje 35 jedinki s Mostarskog blata te će ih probati izmrijestiti do proljeća. Na osnovu ovog eksperimenta napravit će se preporuke za intervencije u terenu.

(www.jabuka.tv)

15 komentara

  • Triba cestu brzu primistit sjevernije bliže gradu ,krtine dubrava kočerinsko polje tunel a ne mora i izlaz na grudsko vrilo ili bobanova draga naj bliže najjeftinije i najnapučeniji dio a netko voli komplicirat zbog malo više sebi a nema tice ili prikanca do prasice živi bili promislite ,na dobro vam doša badnji dan ,Božić i sveto porođenje Isusovo

  • WWF su obicni huškači, sto ne zaustavite pomor na Hitovu blatu zbog centrala na Drini. Nikad ni slova o tome, a stotine vrsta u pitanju a ovdi samo jedna ptica. Sramota!

    • Gornji horizonti nemaju veze sa krivom Drinom.Sve ove dušebrišničke organizacij služe za manipulacije i izvlačenje javnog novca.Iza njih stoji duboka politika i po njihovom nalogu se oglašavaju

  • Pogledajte ovu sliku gore. To nedjelo koje vidite uradila je Elektroprivreda. Izmijenjen je tok rijeke Lištice, što će se sigurno odraziti na život prikanaca i drugih životinja koje žive u rijeci. Tko je dao dozvolu za ovaj ekocid i čemu ovo služi? Pretpostavljam da dozvolu nisu ni pitali. Ovo je idiotizam.

  • Sta imamo vise sacuvati od ovi nasi “lovaca”? Zabranjen lov na blatu a puca se ko na bulevaru svaki dan. Uspili su pobit cak i labudove. Fuj, gadite mi se

  • Evo super alibi za one koji su najavljivali cestu, a sad im treba izlazna strategija. Ko je uopće vjerovao išta od ovih obećanja? Južna obilaznica Mostara se radi evo već deset godina! I koliko je napravljeno može se svak uvjerit. Kad će makar ona bit gotova? Glavni cilj Gradnje kod nas je “Ugradnja”. Toplo preporučam za one koji se nemaju namjeru ugrađivat pakuj kofere i pravac Njemačka, ili tamo negdje. Nek ostanu samo oni koji nasljedno “sa oca na sina” jašu na tuđoj grbači, pa nek se oni dogovore ko će koga jašit! Zdravi bili i Sritan Vam Božić!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.