Očekuje nas rijedak nebeski spektakl koji će se ponoviti tek za 14 godina

U noći sa 31. srpnja na 1. kolovoz očekuje nas prava astronomska poslastica pa ako možete, riskirajte koji sat sna i uživajte u nebeskoj predstavi.

Naime, u noći na 1. kolovoza pojavit će se prvi supermjesec u kolovozu, a samo 30 dana kasnije i drugi pun mjesec, poznat kao “plavi mjesec”.

Osim toga, u noći na 1. kolovoza pri izlasku supermjeseca na nebu će biti vidljivi i Merkur i Mars, što se ne događa tako često.

Ako nas vrijeme posluži i nebo bude bez oblaka, bit će moguće i golim okom vidjeti detalje s površine mjeseca kao što su tamne ravnice formirane drevnim vulkanskim tokovima lave. Za pomnije proučavanje, poslužite se dalekozorom ili teleskopom. Ili pak mobilnim uređajem s visokim stupnjem zooma.

Bit će dovoljno odmaknuti se od gradskih svjetala i podignuti pogled prema nebu. A oni koji se nađu u prirodi, daleko od javne rasvjete, mogli bi se iznenaditi koliko će zapravo dobro vidjeti prirodu osvjetljenu mjesečinom, piše Zimo.hr.

Astronomi ističu da ovakva pojava, s dva supermjeseca unutar mjesec dana, dogodila 2018. godine, a sljedeći put ju možemo očekivati tek 2037. godine.

Oni pak koji bi tijekom ovih ljetnih noći promatrati Perzeide odnosno suze svetog Lovre, morati će se malo strpiti. Iako su Perzeidi vidljivi od 17. srpnja do 24. kolovoza, njihov intenzitet nije jednak cijelo vrijeme.

Zbog punog Mjeseca i jake mjesečine, Perzeidi ovih dana neće baš biti vidljivi. No, dobra je vijest da se vrhunac Perzeida očekuje tek u noći 12. na 13. kolovoza, a do tad bi Mjesec trebao biti u fazi mlađaka odnosno slabo vidljiv na noćnom nebu.

(www.jabuka.tv | Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.