Oboljeli od epilepsije u BiH ostali bez lijeka

Vijest da su u Bosni i Hercegovini pacijenti ostali bez nekoga prijeko potrebnoga lijeka pojavi se svako nekoliko mjeseci. Razlikuju se samo nazivi lijekova i krug pacijenata koji su pogođeni nestašicom.

Redakciji Večernjega lista obratila se čitateljica koja koristi lijek Tegretol CL, koja je kazala kako se u ljekarnama taj lijek više ne može nabaviti, a prijeko joj je potreban i propisan kao redovita terapija.

Panika među pacijentima

Tegretol inače koriste oboljeli od epilepsije, ali i nekoliko srodnih bolesti.

Obišla sam sve ljekarne u gradu i lijek se više nigdje ne može nabaviti, a zamjene nema. Moram ga piti svaki dan. Bila sam prisiljena moliti neke ljude da mi tablete nabave u Hrvatskoj i uspjela sam doći do količine nužne za idućih nekoliko dana, ali to nije rješenje. Problem ih je i kupiti u Hrvatskoj jer je to druga država i naše recepte ne priznaju, rekla je za Večernji list zabrinuta gospođa.

Sa sličnim problemom susreće se i obitelj teško oboljeloga muškarca čije je zdravstveno stanje znatno teže nego kod spomenute gospođe.

Vjerujte, ne znam što učiniti, on bez tih tableta ne može, a nema ih na tržištu i nitko ne zna kad će ih i hoće li ih ponovno biti, ispričala nam je.

Odgovor na pitanje što se događa sa spomenutim lijekom tražilo se i u mostarskim ljekarnama.

Lijeka Tegretol CL trenutačno nema za naručiti. Prema službenoj informaciji koju smo dobili, u pitanju je preregistracija. A, navodno, riječ je o novoj tvrtki od koje će se lijek nabavljati. Do sada smo imali Plivin Tegretol, a koliko sad znam, kad ponovno stigne na naše tržište, to će biti lijek proizvođača Novartis, kazali su u ljekarni.

Na pitanje kad pacijenti mogu očekivati da će lijek ponovno biti dostupan u ljekarni, kazali su da ne znaju i da to ne ovisi o njima.

Nema ni Dolokain gela

Tegretol tablete sadrže karbamazepin koji je, kao lijek, pogodan za monoterapiju i za kombiniranje s drugim antiepilepticima. Njegovo djelovanje omogućava bolju kontaktibilnost i resocijalizaciju bolesnika koji pate od epilepsije ili manično-depresivne psihoze.

Lijek se koristi još za napade sa složenom simptomatologijom kod generaliziranih toničko-kloničkih napada te kod miješanih oblika epilepsije. Tegretol se koristi i kod bolova trigeminalne neuralgije, idiopatske glosofaringealne neuralgije i kod bolne dijabetičke neuropatije.

S obzirom na širok spektar bolesti kod kojih se Tegretol koristi, možemo samo pretpostaviti da je riječ o velikom broju osoba koje je ova nestašica pogodila. Ovo nije jedini lijek koji trenutačno nije dostupan bh. pacijentima.

Naime, Farmis d.o.o., nositelj dozvole za stavljanje u promet lijeka Dolokain gel (lidokain) gel 20 mg/ml proizvođača Jadran galenski laboratorij d.d., na tržištu BiH je 1. ožujka 2018. obavijestio Agenciju za lijekove BiH o poremećaju u opskrbi navedenim lijekom. Do toga je došlo zbog izmjena i unaprjeđenja proizvodnoga postupka.

Uzimajući u obzir da u idućem razdoblju slijedi i obnova odobrenja, nastavak normalne opskrbe lijekom očekuje se do kraja ožujka 2019., stoji na stranici Agencije.

Dolokain je indiciran za lokalnu anesteziju.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

  • Ocekujte druge lijekove da vam sad donesu. Tegretol CL je previse ucinkovit. Uskoro dolazi vam manje ucinkovitija i skuplja zamjena.

  • prestrašno, očito je da nitko od nadležnih u obitelji nema osobu koju je pogodila ta bolest pa zato nije ni pptreban,
    nekome je taj lijek kao zrak koji mora disati, a sada ga nema….

  • Bas cudno. Jesu li politicari ostali bez svojih prava, mobiteli, sluzbeni automobili, troskovi odvojenog zivota, odjela, ljubavnice, putovanja, dnevnice itd. Odgovor je Nisu i nece nikada…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.