Oboljeli od celijakije građanima besplatno dijelili bezglutenske proizvode

Članovi Udruge oboljelih od celijakije Županije Središnja Bosna u petak su na Trgu žrtava Domovinskog rata u Novom Travniku građanima dijelili besplatne bezglutenske proizvode koje su sami napravili u pokušaju da još jednom senzibiliziraju javnost s ovom kategorijom pacijenata koja borbu s bolešću uglavnom vodi od najranije životne dobi.

Gordana Čurčić, predsjednica Udruge oboljelih od celijakije ŽSB, kazala je kako je na području županije zabilježeno oko 300 oboljelih od celijakije, prenosi Fena.

Ima ih minimalno 300, a ima ih još toliko koji nisu potvrdili svoju bolest. U Udruzi aktivno djeluje 80 članova koji su uvijek spremni napraviti ovakve akcije. Nekada se to vodilo kao dojenačka bolest, no javlja se u svim starosnim dobima. Celijakija je bolest s tisuću lica, dosta teško je posumnjati na nju jer ima puno oblika. Klasični oblik je proljev, povraćanje, dehidracija, dok atipični oblici su zatvori, anemije, dermatitis, psorijaza… U ŽSB nemamo gastroenteorologa, ima jedan vanjski suradnik koji dolazi u bolnicu u Novu Bilu i kod njega svi idemo. Do prije mjesec dana smo mogli uraditi pretrage preko krvi, sad su nam to obustavili, ne znamo razlog zašto. Ne mogu na nama štedjeti. Ni djeca ni odrasli nemaju vremena ni novaca da idu po Sarajevu. Uz celijakiju uvijek ide i neka druga bolest, kazala je Čurčić.

Novotravničanka Selvedina Hamdović borbu s celijakijom vodi od treće godine.

Osim glutena alergična sam i na neke mliječne proizvode. Najgore nam je kad negdje odemo jer nemamo što za pojesti. Uvijek imamo prijatelje koji nas ponekad obraduju, u nekoliko prodavnica ima bezglutenskih proizvoda ali sve je to skupo. Onome tko ne može sebi to priuštiti je jako teško, rekla je Hamdović.

Gala Jurišić relativno kasno je dobila dijagnozu.

Imam 33 godine, dijagnozu sam dobila sa 27 godina, a problemi su počeli oko 25. godine. Trebalo mi je nekoliko godina da dođem do dijagnoze. Celijakija se svima manifestira na drukčiji način. Imala sam bolove u stomaku, slab imunitet. Put jeste trnovit, kod nas specijalista nedostaje, posebno ljudi koji se bave tim područjem, kazala je Jurišić.

(www.jabuka.tv | Foto: Fena)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.