Obljetnica jedne od najjačih eksplozija u Mostaru

Udruga za zaštitu fortifikacija “Werk” iz Mostara u svojim istraživanjima i pretragama arhiva pronašla je zanimljiv dokument o nesretnom slučaju, koji se dogodio na dan 12. svibnja 1908. godine, prije točno 110 godina.

Radi se o izvješću Res. Nr. 184. vezanom za eksploziju skladišta streljiva za topništvo označenoga kao X-2-e u defanzivnoj vojarni Nordlager (Sjeverni logor) u Mostaru.

Nakon istrage, Austrougarska vojna direkcija za utvrde u Sarajevu sastavila je izvješće 20. lipnja 1908. godine i otpremila ga dva dana kasnije u Državno ministarstvo rata (Ministarstvo obrane) čije se sjedište nalazilo u Beču.

Objekt uništen u eksploziji izgradila je Inženjerijska direkcija za utvrđivanje u Mostaru. Bio je lociran izvan kompleksa vojarne iz opravdanih sigurnosnih razloga i sagrađen uz Neretvu (tzv. poligon) preko puta današnjeg naselja Bakijina luka.

Nismo uspjeli pronaći ostatke uništenih skladišta koje je ponovno sagrađeno zato što se pojavljuje na mapama iz 1914. godine, prenosi Večernji List. Skladišta su bila ograđena bodljikavom žicom i u to vrijeme su imala dva pristupna puta.

Inače, u dokumentu se navodi šteta u iznosu od 11.217 kruna (oko 55.000 tadašnjih američkih dolara, što je danas nevjerojatnih 1,3 milijuna dolara), koja se ujedno i potražuje kako bi se sagradilo novo skladište.

Iz izvješća se ne vidi da je stradao netko od vojnika u trenutku eksplozije. Danas se pokraj novog mosta na Aveniji nalaze dva devastirana skladišta označena kao X-2-f i X-2-a. Prvi je bio namijenjen obnovi topničkih mesinganih čahura, a drugi za laboraciju čahura barutnim punjenjem.

Nažalost, širenjem grada i atipičnom urbanizacijom, vjerojatno je da će i ovi objekti jednom nestati, stoga zaslužuju da se spomene da su nekad postojali i nečemu služili, a što je široj javnosti zasigurno nepoznato.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.