Objavljene nominacije za Zlatni globus

“Avatar: The Way of Water”, “Top Gun: Maverick”, “Elvis”, “The Fabelmans” i “Tar” su filmovi nominirani za ovogodišnji Zlatni globus u kategoriji najboljeg filma – drame, a redateljski velikani Steven Spielberg, Baz Luhrmann i James Cameron u kategoriji najboljeg redatelja.

U kategoriji najbolje komedije ili glazbenog filma kandidirani su “Babylon”, “The Banshees of Inisherin”, “Everything Everywhere All at Once”, “Glass Onion: A Knives Out Mystery” i “Triangle of Sadness”.

U konkurenciji dramskih serija nominacije su zaslužile serije “Better Call Saul”, “Kruna”, “Kuća zmajeva”, “Ozark” i “Severance”, dok su najbolje komedije “Abbott Elementary”, “The Bear”, “Hacks”, “Only Murders in the Building” i “Wednesday”.

Zvijezda “Fabelmanovih” Michelle Williams predvodi nominirane glumice u drami, a konkurentice su joj, među ostalima, Cate Blanchett (“Tár”) i Olivia Colman (“Empire of Light”).

Za najbolje glumce u dramskom filmu nominirani su Austin Butler (“Elvis”), Brendan Fraser (“The Whale”), Hugh Jackman (“The Son”), Bill Nighy (“Living”) i Jeremy Pope (“The Inspection”).

Globusi su poznati kao blještava ceremonija kojom dominira konzumiranje velike količine alkohola i njome započinje sezona dodjela nagrada u Hollywoodu te služi kao svojevrstan signal nominiranima i pobjednicima u utrci za najprestižniju holivudsku nagradu – Oscar.

No, zbog kontroverzi koje su obilježile dodjelu Zlatnih globusa 2021., svečanost je ostala bez TV prijenosa, a pobjednici su proglašeni putem društvenih mreža i na internetskoj stranici Zlatnog globusa.

O tomu je odluku donijela Udruga holivudskih stranih novinara, grupa koja dodjeljuje Globuse i objavljuje nominacije.

Istraga Los Angeles Timesa iz 2021. otkrila je, među ostalim da organizacija nema crnačkih članova. Tom Cruise je u znak protesta vratio svoje statue, a dugogodišnja televizijska kuća NBC odustala je od televizijskog prijenosa 2022.

No, mreža u vlasništvu Comcasta pristala je ponovno emitirati ceremoniju u siječnju 2023. nakon što je organizacija provela reforme.

Ceremonija će se održati 10. siječnja 2023.

Poznato tko će voditi dodjelu Zlatnih globusa

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.