Objavljena povijesna pisma upućena kraljici Elizabeti o Australiji – Jabuka.tv

Objavljena povijesna pisma upućena kraljici Elizabeti o Australiji

Tajna pisma koja je britanskoj kraljici Elizabeti slao njezin predstavnik u Australiji objavljena su u utorak i pokazuju da kraljica nije bila unaprijed obaviještena o odluci da se 1975. smijeni demokratski izabrani lider te zemlje.

Takozvana dvorska pisma obuhvaćaju vrijeme dok ju je predstavljao guverner John Kerr i kad je smijenjen premijer Gough Whitlam, objavio je Australski nacionalni arhiv.

Whitlamova smjena jedno je od najkontroverznijih poteza u australskoj političkoj povijesti.

U pismu osobnom kraljičinu tajniku Kerr je priznao da je postupio samostalno.

Pismo Johna Kerra

Trebao bih reći da samo odlučio poduzeti taj korak bez da sam prije izvijestio dvor… mislio sam da je bolje da Njezino Veličanstvo to ne zna unaprijed, iako je moja dužnost da joj to odmah kažem, napisao je Kerr odmah nakon smjene premijera.

U prethodnim pismima Kerr je s britanskim dvorom razmatrao ima li ustavne ovlasti smijeniti premijera.

Objava tih pisama rezultat je četverogodišnje pravne bitke povjesničarke iz Canberre Jenny Hocking koja je tražila pristup dokumentima.

U svibnju sud je presudio da je njihova objava u nacionalnom interesu unatoč protivljenju australske vlade, državnog arhiva i Buckinghamske palače.

Australija je monarhija i kraljica je državni poglavar. Njezin predstavnik među ostalim raspisuje izbore i potpisuje zakone koje usvoji australski parlament, javila je Hina.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.