Objavljena monografija ratnog znakovlja Vojne policije HVO-a

Postrojbe Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane utemeljene su 10. travnja 1992. godine. U iznimno teškim ratnim uvjetima Vojna policija brzo je izrasla u značajnu i respektabilnu postrojbu koja je bila u stanju uspješno odgovoriti svim postavljenim ratnim i vojno-policijskim zadaćama.

Svojim ustrojem, veličinom i djelovanjem te postrojbe bile su uz hrvatski narod na prostorima gdje je živio, piše Večernji list BiH.

Domoljubni osjećaj

Vojne policije popunjavali su mladići i djevojke izraženih prirodnih borbenih i bojnih sposobnosti, s razvijenim domoljubnim osjećajem i razumijevanjem povijesnog izazova za opstojnost i slobodu svoga naroda. Biti u postrojbama Vojne policije, sudjelovati na svim važnim ratištima, bilo u napadnim ili obrambenim zadaćama, uz svoje redovite policijske zadaće, bilo je i čast i privilegij za sve njezine pripadnike, kazao je za navedeni list umirovljeni pukovnik Žarko Vrljić, predsjednik Zajednice udruga veterana Vojne policije HVO-a.

Dodaje kako su u ratnom razdoblju od 1991. do 1996. godine postrojbe Vojne policije imale više od 5500 pripadnika koji su nesebično svoje živote prepustili ratnoj neizvjesnosti i vihoru zla koji se pojavio. Ističe i to da je više od 800 pripadnika, ranjavanjem i zatočeništvom, preuzelo žrtvu, križ i patnju.

Nažalost, 195 naših vitezova položilo je svoje živote za našu budućnost. Njihova žrtva za nas je svetinja, poručio je Vrljić.

Foto: Večernji list

Također je kazao kako je bivšim pripadnicima postrojbi Vojne policije iznimna čast biti među postrojbama hrvatskog naroda koje je odlikovao predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović za ratni doprinos u stvaranju neovisne, suvremene, demokratske i europske Republike Hrvatske, kao i za opstojnost, ravnopravnost i slobodu hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Govoreći o obljetnici utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane, istaknuo je kako će hrvatskom narodu 8. travnja trajno ostati upisan kao ponos i prkos hrabrih mladića i djevojaka, ali i spomen na poginule, umrle i nestale branitelje koji su svoje živote ugradili u opstojnost i slobodu svog naroda u Bosni i Hercegovini, ali i u stvaranje moderne i samostalne Republike Hrvatske. Nedavno je utemeljena Zajednica udruga veterana Vojne policije HVO-a koja okuplja šest ranije utemeljenih udruga veterana Vojne policije u BiH.

Djelujemo u svim županijama i općinama gdje su postojale postrojbe Vojne policije – od Posavske, Hercegovačko-neretvanske, Zapadnohercegovačke, Hercegbosanske do Srednjobosanske županije, kao i u općinama i gradovima koje su izvan navedenih županija, a koje su u ratnom razdoblju imale postrojbe Vojne policije. Gdje živi naš hrvatski narod, žive i naše udruge Vojne policije, kazao je za Večernjak Vrljić.

Smatra da ih, u toj velikoj obitelji, i danas okupljaju zajedničke vrijednosti.

Obilježavamo važne datume našeg ratnog vremena, odajemo počast našim poginulim prijateljima, našim invalidima pokušavamo pomoći u pravnim i životnim tegobama, pokušavamo sudjelovati u kreiranju zakonskih rješenja, a koja se tiču braniteljske populacije. Želimo biti svjedoci istine o ratnim događanjima, želimo govoriti o hrabrosti i pobjedama hrvatskih branitelja, ali i o stradanju, boli i patnji koju svaki oružani sukob nosi, istaknuo je ovaj umirovljeni pukovnik.

Objavljena monografija

U povodu obilježavanja 30. godišnjice utemeljenja postrojbi Vojne policije objavljena je i monografija “Ratno znakovlje postrojbi Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane”.

Foto: Večernji list

Vrljić ističe kako su tijekom povijesti svi narodi imali potrebu označavati događaje i vrijeme u kojima žive. Time su, dodaje, označavali sebe i svoju ulogu u povijesnom vremenu.

I hrvatski narod, kroz burnu i daleku povijest, braneći sebe i čuvajući svoj identitet, ostavljao je svoja obilježja i simbole toga vremena. Ova monografija neće uobličiti povijest Vojne policije jer je to izazovna i kompleksna tema, dodao je.

Namjera je, kako kaže, prezentacijom sudjelovati u razumijevanju povijesti ovih postrojbi, kroz znakovlje približiti čitatelju njihov značaj, prezentirati okolnosti njihova nastanka i težnji hrvatskog naroda za slobodom. Važno je, smatra Vrljić, otrgnuti ih od zaborava i dati im značaj kakav zaslužuju, kroz povijest za budućnost. Na kraju je zahvalio svima onima koji su na bilo koji način sudjelovali u stvaranju, čuvanju i prikupljanju ratnog znakovlja postrojbi Vojne policije HVO-a.

Milanović uveličao 30. obljetnicu osnutka HVO-a u Mostaru

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.