Objavljena karta na kojoj se BiH ”crveni”: Ovo je oštro upozorenje

Europska komisija na društvenim mrežama objavila je kartu kojom želi upozoriti na klimatske promjene, a na njoj se posebno ističu Bosna i Hercegovina i Hrvatska.

Vidite li crvene točke na karti? Oni su oštro upozorenje na promjenu klime, navodi EK.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli European Commission 🇪🇺 (@europeancommission)

Crvenim su točkama prikazana opožarena područja 2022. godine. Crvenim točkama prekriveno je gotovo pola Hrvatske, posebno Dalmacija i njezino zaleđe, ali su rasprostranjene i u dijelu unutrašnjosti, od Dalmacije pa do Karlovca. Bosna i Hercegovina se gotovo sva ”crveni”, osim dijela Brčko Distrikta.

2022. bila je druga najgora godina za šumske požare. U EU je izgorjelo gotovo 900.000 hektara zemlje, što je površina veličine Cipra. Pritom su izgorjele mnoge šume. Ne možemo si dozvoliti da ih izgubimo i jedinstvene prednosti koje donose, od regulacije klime do bioraznolikosti. Šumski požari, suša i drugi pritisci prijete njihovoj budućnosti, napisali su iz Europske komisije, prenosi N1.

Popunjavamo informacijske praznine o europskim šumama i stvaramo sveobuhvatnu bazu znanja o šumama u EU-u. Naš novi predloženi Zakon o nadzoru šuma iskoristit će našu satelitsku mrežu Copernicus i lokalne podatke za stvaranje resursa za mapiranje, praćenje, prikupljanje i dijeljenje kritičnih informacija o europskim šumama. Oni će omogućiti zemljama EU-a, vlasnicima i upraviteljima šuma da se uhvate u koštac s izazovima i zaštite ekološke i gospodarske funkcije šuma, poručuju iz Europske komisije.

(www.jabuka.tv | Foto: Copernicus)

11 komentara

 • Nije bitno šta piše nego tko piše. Napravite anketu i ako moja baba, strina, ujna, tetka i njihovi životni suputnici to potvrde onda MORA biti da je tako.

   • Ovo ” istraživanje” je vjerodostojno ko i pelcovanje. Sve to dolazi iz jedne kuhinje, kuvari su odavno poznati i dolazi im kraj

    • Naravno, ti i takvi ”znate” bolje s Facebook ”nista ne radim, a pravo da ti kazem nemam ni vremena!” diplomom. Sve je to zavjera znanstvenika koji ne rade neovisna istrazivanja nego pisu kako ”kuhinja” naredi. I onda se sutra pita narod kako imaju vlast kakvu imaju, kako je stupanj neobrazovanja i pismenosti medju najnizim u Europi, i kako se nalaze u jednoj od najjadnijih drzava u Europi. ”Ah to su nama masoni sve spakovali”.

    • Ako ćeš već iznosit neke argumente i tvrdit da znaš nešto više onda podijeli to svoje znanje i pokaži ostalima šta to veliki kuhari skrivaju od nas. Nemoj visit po portalima i pucat kojekakve teorije zavjere, a da nemaš iza sebe činjenice i dokaze koji podupiru tvoje izjave…

     Odvaži se ti pa dokaži suprotno kad već ostali rade po naredbi nekog tamo izmišljenog kuhara, ali nemoj molim te da uzimaš neke tamo youtube ili ti facebook sveznalica koji misle da su razotkrili najveće svjetske zavjere…

 • Sv. Kata snig za vrata –
  to se potvrdilo i ove godine. Snig je pao po planinama. Možda je i to posljedica globalnog zatopljenja o kojem nam trube 😂😂.

  • Ajde ti pajdo prvo nauci razlikovati pojam vrijeme od pojma klima, pa se kreni praviti pametan. Globalni prosjek temperatura je u primjetnom rastu godinu za godinom, upravo ovakvi temperaturni ekstremi i ekstremni dogadjaji kakvih je bilo (uzmi samo za primjer sta je bilo ovih ljetnih oluja i opcenito razornih oluja nad primjerice Slovenijom, Sjevernom Hrvatskom i Austrijom) samo idu u prilog svemu tome. Ali, sto bi o tome zatucani teoreticar zavjere koji brka pojmove klime i vremena trebao znati… Jedino da ti pratar kakav mozda objasni, onda bi ti bilo ”jasno”.

 • Europska komisija. Skupina neizbranih birokrata koja odgovara onima koji su ih postavili na ta mjesta. Narod ih nije birao. Vrlo dobro znamo što rade….sendvičaru na portalu jabuka…traži mišju rupu u koju ćeš se skriti…. u ovo ne vjeruje više nitko. Osim našeg plaćenika po zadatku.

 • teške gluposti, al hajd moraju nekako i opravdati ta svoja silna zvanja i urošene novce u nazovimo istraživanja “a la baba vanga”…..nemogu prognozu točno predvidjeti, a kamoli neke značajne klimatske promjene gledajući dugoročno…joj, joj, stvarno moraš biti mentalno kratak i ovako nečemu do kraja i povjerovati…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.